[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(359) intel 14代即將登埸

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
咁有咩牌子推介
國慶啱啱過咗
14代幾時賣街
17-18號
https://www.reddit.com/gallery/176560k
印尼已經有人買到147k裝埋上機試
今代係唔係得k f kf,無就咁14700?
廢撚過13700k係咩玩法 又倒吸牙膏?
個樓主得塊垃圾b660板同埋ddr4,所以試唔出啲咩
冇K 應該12或1月先出
20核無乜可能廢過16核
14代 係咪要配新既主機板先發揮到最大效用?
14代cpu大約咩價?
新主機板大約咩價?
舊板刷返BIOS就得
新板都係啲周邊嘢同I/O更新
對CPU表現無影響
利民、jonsbo之類
睇你支唔支持國產
NZXT見好多台灣仔讚保養果方面唔錯
香港唔知
羊毛出在羊身上啫
同埋保養嘅野台灣本身都方便啲,要rma拎去7仔之類便利店就可以退件收件
大陸不了
香港要上班時間攞去代理,代理又要寄去台灣,有排搞。

最重要係,好易拒保
又好老實咁講,散熱器呢啲低階野,就算好多外國牌子都係會用強国廠黎整

btw, NZXT啲野真係貪佢牌子同外觀先會買
JJ 插沙求問,差唔多budget(預8500左右)

1. I5 13600k + b760m + 4060ti +ddr5

2. Ryzen7 7700x + b650m + rx6700 +ddr5

砌邊條抵屌啲

預一用就3幾年,大量文書,PS 執圖,砌網站,睇下片,加打下機。

如有更好推介都可以,無特別嗜好邊個牌子。
個人傾向2
CPU起碼有三四代可以換
等BF / 雙11
文書機一律建議laptop
最近睇人打三國志14見人地順好多
自己打就lag吓lag吓咁
想問吓會唔會係mon問題
我用緊dell u2415
見佢得60hz

CPU係i9700k
Ram 32gb
Display card係2070super

有冇巴打可以教吓我呢個電腦白癡
以前貪佢得一間有個lcd mon先買,宜家差唔多間間整開一體水既都有呢野樣,技術又成熟左極少漏,買啲大路大陸野其實都唔差,最主要係平一半,壞左換個個都可能仲平
睇你個spec打呢game綽綽有餘
不過都希望幫你排除係硬件問題先,你試下跟住條片裝fps monitor,睇下係咪真係有足60fps先
https://www.youtube.com/watch?v=1plzH3kl3vs&ab_channel=Jing
如果你睇60hz都係覺得lag嘅話,可以考慮換隻144hz嘅mon
就算部機擺上枱面近自己,講真有幾何真係會望個水冷mon
要睇溫度嗰啲直接軟件overlay仲快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞