[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(359) intel 14代即將登埸

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
GPU 100% loaded?
Yes
你預你中左張廢嘅4060ti
又或者風道唔好過熱降頻
又或者Ram bottleneck (雙通道插咗12/34)
又或者你張GPU 插咗落x8

最大路應該過熱降頻
有無人知有無咩特別嘢要改
除左NZXT同要白色之外其他都可以改下
二萬幾budget
我插左x16 但mb 係pcie 3.0
依家開high gpu load 50-60%
就冇lag
我個Mon 係 3440x 1440
3440x 1440 50-60fps 表現正常
Pcie 3.0 vs 4.0 vs 5.0影響不大 頂多5fps

Lag 原因試下打開側板run game 睇下效果如何
我依家開全high setting 40-50fps 但有時drop 到35fps
Gpu 65度 40-50%load
點解唔係full load 都得40-50 fps?
有無ddu之後重新裝driver
咩ddu ?
display driver uninstaller,姐係del左以前個driver個再裝過
冇呀冇uninstall
想問4090淨係插3x8pin夠唔夠用?會undervolt用
用緊3600+7800XT 行1440p ultrawide 諗緊要唔要upgrade粒cpu好
大家覺得5700x夠唔夠用? 定係上5800X3D會比較好?
價錢差一半但性能差距無咁大
有錢先58X3D
57x都夠用
咁你做左先
整左la uninstall 再install 返個新driver
Payday3 好左少少all high setting 50-60 fps 但有時多npc 就drop 到35fps 一下 但gpu 50-60% load 70 度
我見有d gameplay gpu load 可以去到90%
點解我唔係?
我覺得係隻game寫得衰
我7900xt 都會無啦啦由60fps跌到落40fps
係唔係如果多npc 有機會lag 一下drop fps 咁?
你全開ultra setting 1440p?
我4k 全ultra
第一關開頭spawn位 一望向間銀行就即跌
行幾步又跌
之前塊底板壞左 最近換左新底板
換完後正常開機用到 但重新開機後開唔到機
黑畫面冇signal 所有硬件 風扇正常
本身正常開機有嗶聲 有問題個陣都會有正常嗶
但而家開機完全唔嗶 抆ram都冇嗶聲
冇oc 冇掂過個bios

已試過
重置cmos
重插cpu
單ram/無ram開機

未試
用usb flash bios口

CPU: r7 2700x
顯示卡: rx 5700
底板:Asustek computer PRIME B450M-K II ATX +2GLN+U3.2+M2 SATA6+4XDDR9
Ram: Crucial Pro RAM 16gb x2 DDR4 3200MT/s
火牛:用左6/7年 唔記得型號 隻牛寫 hydro HD600

懷疑係隻牛壞 除非咁黑仔買左塊板即刻壞
想問下如果14900k + 4090 1000w牛係咪夠用定係要上1200w?

如果純打機睇片 ram 有冇需要上48gb/64gb?
本身預32gb

睇使用習慣. 開住一堆background app就加 ram
無beep係你無裝番buzzer
重開開唔到係有啲怪 你新板係指同一 model 另一塊定唔同 model
Buzzer長期插住冇抆
舊板係b350 pc mate
因為太舊已經買唔到 所以買左呢塊同粒cpu兼容既
舊板係atx 板 新板係matx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞