[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(359) intel 14代即將登埸

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
970 m.2
870 sata
兩個唔同喎?
望下火牛有無著燈先
點樣分係邊樣衰
唔太識睇 , 可以係邊望
底板通電有無燈著?
如果有就check開關制
橫掂底板火牛你都無得點check

螺絲批開機識唔識?
所以咪諗緊用邊隻,反正塊老母板都用到m2
底板通電有無燈著? 有

開關制唔識check

螺絲批開機識唔識? 唔識
價錢差唔太多
970點都快過870
插到就揀970啦
性能一定係m2
而家sata都無特別平
咁梗係用m2
性能一定係m2
而家sata都無特別平
咁梗係用m2
YouTube search關鍵字第一條好似就係
咩藤小二 DIY
想問下邊隻外置硬碟盒好d?
散熱方面係咪都差唔多
二手1070 600有找
點解咁睇唔開
Intel 14代同13代爭得遠唔遠? 例如13600&14600
睇spec好似無分別
唔係好cheap嘅底板
應該第一條槽都會有跟散熱片
無嘅是但買塊平嘅都夠做
tuf b450m-plus gaming
轉咗買 rx6600
B365pro4 底板係咪有供電問題
平時關機後唔駁電,用左年幾兩年後,
有時禁power制,要按實幾秒先開到機,
而家用左三年幾,早兩個星期開始,
開機會問你入bios setting定continue,今日突然就著唔到機了。

電池無電大機會??換左粒cr2032,
電腦果粒出到黎用唔到落其他野到,本身其他野用到果粒,
換完入去都係著唔到機,d power/ reset果幾支野都努力照住插應該岩,
就算唔插,用鏍絲批開機都失敗,聽日試下買多粒新電,
如果都係唔得,可能要換底板?

其他硬件無試,一黎唔係好識,二黎
畢竟一路以來都係上電慢,同近排成日要入setting既問題
低階m2唔需要散熱
如果power制都只係「好似插啱」咁你唔係好適合整機
多數係板既問題但要檢查先確定到
想問吓我舊機upgrade 嘅話呢條list 有冇咩問題
Memory,機箱同SSD 係舊機拆出

1 x Intel® Core™ i5-13400F BOX 聯強行貨
價錢:$1,599

1 x [11月優惠]Gigabyte B760M GAMING X AX DDR4 LGA 1700 Micro-ATX
價錢:$1,099

1 x 現貨 G.Skill Trident Z Royal Series 16GB (2 x 8GB) DDR4 3600MHz C18 F4-3600C18D-16GTRS — Silver
價錢:$699 (本身有)

1 x Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$730(本身有)

1 x ASUS Dual GeForce RTX 3060 8GB GDDR6
價錢:$2,999

1 x FSP HEXA 85+ PRO 750W 80 Plus Bronze ATX 3.0
價錢:$590

1 x Antec DP301M RGB Tempered Glass Micro-ATX
價錢:$309 (本身有)

1 x [11月優惠]Thermalright Thermalright Aqua Elite 240 ARGB CPU Liquid Cooler - Black (砌機加購價)
價錢:$340

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $8,445
https://www.faroll.com/customize#MTA1NiwyMDgyLDQzNCw2MzkzLDY1MTMsNjUxNSw2ODI1LDY5OTI
同埋想問下如果換新底板+cpu ,SSD 就咁直接換過去新底板得唔得?需唔需要重裝一次windows?
見台仔講而家新出個啲970 唔升firmware有機會出事?巴哈個list見佢地推p5 plus 同另外幾隻,kioxia 係咪台仔限定我見香港 美森都好少貨,有都貴
windows重裝,唔好諗
程式、game嗰啲都係全部重裝
重要野自己另外搵野backup
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞