[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(359) intel 14代即將登埸

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
砌機新手一問
依家用緊3600x + 3060ti 如果想轉intel 13600k提升係咪唔係好大?
主要打開fps 用2k165 mon
同埋換cpu同老母板係咪要重裝windows?
都幾大下
你90-100度係最近先突然變成咁定點樣?
個cooler係自己裝定舖頭搞?底嗰塊膠片有冇搣走先裝?
睇完 不過睇睇下又唔知等唔等到50系同15th gen cpu再決定
剩計CPU係大不過多數3A game都係食GPU
136k配3060ti可能會效能過剩

換板u其實可以唔重裝
不過要睇情況而定
主要係正版轉移問題
除左136k既話 仲有啲咩選擇?
睇有個計bottle neck 網136k + 3060ti係岩岩好
Samsung SSD 仲夠膽用?
真係太耐,冇留意電腦嘢 samsung 不建議?
我就唔夠膽用又唔係平

令人意外的是,2023年初網路上曾有一波關於三星 980 Pro、990 Pro 系列 SSD 運作異常的消息引發熱議,其中包括 980 Pro 在使用一段時間後,出現磁碟變成「唯讀」的情況,導致資料無法存取,甚至作為系統碟也無法開機進入系統,透過 CrystalDiskInfo 讀取 SSD 資訊發現到 03 與 0E
自己裝 搣走左呀
唔係最近架啦 我已經換埋而家個機箱整通風 但都係咁 換完散熱膏個幾日就80咁上下
但過幾日再玩又係90幾100
差幾日就差十幾廿度
咩膏咁廢講出黎等大家避下
先利申: 人在澳洲, 想砌翻部同香港個部差唔多水平嘅機
先貼舊機LIST:
AMD Ryzen 3600
Gigabyte B450M AORUS ELITE Micro-ATX
ANTEC KATANA RGB 16G (2 X 8GB) DDR4 3200MHZ C16
WD Blue 500GB M.2 加 WD Blue 1TB M.2
Zotac GeForce RTX 3060 Ti
Antec NeoEco Gold Zen Series 500W 80Plus Gold
Antec P82 Flow Tempered Glass ATX

大概筆直12000~13000港紙左右
主要都係打機 想穩定2k 144fps就夠
睇網上風評話40系列唔係太好 諗緊要唔要寄香港張3060Ti過黎好

另外考慮緊ITX同Micro-ATX之間做選擇
唔該~
求其落電腦鋪買個啲cheap cheap應該taobao貨?
有冇樣睇下
散熱膏平平地買枝Arctic嘅有排用啦
隔幾日就差成十度好誇張喎 同埋本身已經80都係太過熱
到底搞咗咩黎
其實唔預玩overclock係咪唔需要AOI散熱器?
用完掉撚左啦
唔撚知....我諗住換個雙風扇塔散 一陣買
砌完上一部腦就好少接觸
想咁多位巴絲幫手睇睇條list
主要都係打下LOL, CS2
筆直六千左右鬆啲

CPU:Amd Ryzen5 7600x
Motherboard:Gigabyte A620M H
Ram: Adata ddr5 16gb x2 5600MHz Cl46
SSD: Kingston KC3000 1tb
Display card: acer predator rx7600 oc 8gb
PSU: MSI MAG A650BN 650w
Cooler: Deepcool AG400
Case: Montech X3
啱啱換左7800x3d
想問關左cpb係咪會鎖死係4.2ghz?
其實唔預玩overclock係咪唔需要AIO散熱器?
用緊5800x3D + X570 值唔值得換 14700k/7800X3D ?
齋打機應該起碼到下代?
1 x Intel® Core™ i9-14900K BOX 聯強行貨
價錢:$4,590

1 x ASUS TUF GAMING Z790-PRO WIFI DDR5 LGA1700 ATX
價錢:$2,740

1 x G.Skill Trident Z5 RGB DDR5 48GB (2 x 24GB) 8000MHz C40 GS-RM-F5-8000J4048F24GX2-TZ5RS - Silver
價錢:$2,299

2 x Solidigm P44 Pro 2TB Series M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$2,460

1 x (預訂) [11月優惠]PNY GeForce RTX 4090 TF Verto Edition 24GB GDDR6X (只限砌機)
價錢:$12,799

1 x Seasonic Vertex GX Series 80 Plus Gold 1000W Fully Modular ATX 3.0 PCI-E 5.0
價錢:$1,688

1 x [11月優惠]Lian Li PC-O11 Dynamic XL ROG Certified - White
價錢:$1,499

1 x Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB CPU Liquid Cooler
價錢:$999

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $29,154

好耐冇砌機,張list 有冇大問題?呢塊老母板得唔得?筆直想喺$30000內
想換電腦 主要用黎打機 玩cs2唔疾
Budget ~萬頭 thanks巴打s
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞