[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(359) intel 14代即將登埸

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
但O11D Mini唔可以用ATX牛
剩係玩1080p既話邊粒cpu + gpu性價比最高?
一路都話用240不如用風冷
12400+4060
6000 搞掂
6700xt點睇
12400f a750 ddr5 list好似唔洗5000
a750玩唔玩到cyberpunk 2077?
咁得返O11 Dynamic Evo揀
不過好唔鐘意佢排usb放喺機箱底
10700K + 4090 用750w 未著火
14900K + Apex Encore + 8000/8200 DDR5
試下重新插過火牛駁落底板條24pin
早幾日我都同樣情況, 咩燈咩聲都無
14700kf 二千價位 邊塊790最抵玩
想玩下超頻
超頻只有滿足感,其實並沒有實際作用
你周圍 shop 下
你想要 DDR4 定 5 先, 4 就平夾大份, 5 就多 bandwidth. 打機 latency 重要過 bandwidth 所以 4 都得. 你自己 youtube DDR4 vs DDR5 4090
只要唔係 adata 我個人無所謂 呢度啲人 XMP 都可以出事. 可以考慮下 klevv, 你當係 hynix 版既 crucial 都係 chip 生產商自己既 brand.
超頻係興趣黎
如果係為實際效能收益咁只會失望 用 tune 野既時間搵外快買好啲件好過
我用 A770 玩左 100 hours 2K all max RT off XeSS highest quality 9成9時間 5x fps
不過 VRAM usage 會上到 10gb. 唔知 A750 8gb 係點. 你 youtube 睇

turbo 都夠玩啦 咪浪費自己時間
14600唔係幾抵喎
算幾% 貴1-2舊
14代又一代智商u
平時用下capture one 執相 (raw file), 輕度打機, 打到三國志系列就夠.
harddisk自己有, 唔洗買, 下面個list夠唔夠做?

如果機能過剩, 可以再downgrade下, 至少無咁熱.
想個箱唔好太大隻, 所以揀m-atx

有無巴打評下?

手痕玩下既AORUS ELITE就算
俾多少少就新果塊 ELITE X
下吹配 14600K
是但都上9X度
你果塊板同RAM有一SET優惠價, 抵好多
箱扇COOLER又有一SET優惠
TX750M冇特價唔洗買啦
同你執完平成千, 你要上4070都仲得

1 x [8月電腦節優惠]Jonsbo D31 Mesh Micro-ATX - Black + 三把 Jonsbo SL-120 ARGB PWM Reversed 反葉 - Black + Jonsbo TG-240 ARGB CPU Liquid Cooler - Black (可另加$80升級到360水冷)
價錢:$739

1 x [10月震撼優惠]Gigabyte B760M GAMING DDR5 LGA 1700 Micro-ATX + ADATA LANCER RGB DDR5 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000 Mhz C30 - Black (只限砌機)
價錢:$1,299

1 x Intel® Core™ i5-14600K BOX 聯強行貨
價錢:$2,580

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 4060 Ti WINDFORCE OC 8GB GDDR6 (可單買或砌機)
價錢:$3,099

1 x [10月優惠]Thermaltake Toughpower GF1 750W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$699

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $8,496
https://www.faroll.com/customize#MjI0OCw3MTk0LDczMjUsNzQyMyw3NDQ3
睇你得唔得閒同DRIVER玩
14600k唔抵 買番136甚至126都無咁嬲

cpu散熱係個箱太細定點?
x53都應該搞唔掂喎
一係限粒u 火數
AXP-90 47mm TDP: 145W
AXP-90 53mm TDP: 155W
但咁變相用唔盡你買貴左嘅U

我會建議你買個大少少嘅箱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞