[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(359) intel 14代即將登埸

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
發現屋企個位唔夠擺而家啲機咁大嘅機箱

巴打們知唔知有無細機箱可以fit for呢條list? 求推介
唔該巴打先 但個位都係唔夠高
有無啲係高唔過35cm嘅?
https://www.faroll.com/product/5372/montech-sky-one-mini-argb-tempered-glass-micro-atx---black

呢款點睇? 夠唔夠位擺 同 3把風扇夠唔夠for條list?
push
有冇巴打知 打機果陣 其中一把風扇rgb 燈會閃係咩事 部機先砌左幾個月
想問下c17 c18 Ram可唔可以一齊用?
因為想收條二手但係又難夾到晒
一係r啲ARGB software同步問題
一係把扇問題
正路唔係咩大問題
如果我落13400f,可唔可以140fps用到2mon睇tradingview唔lag,畫到下3d 圖同打到cyberpunk?
同問13400f同13500有冇咩大分別?
問問ROG Z690-i 同B760-i 兩者差唔多價位會用邊塊,我見最大分別係有無tb4同displayport
如果用有K既CPU就Z板
無就B板都無所謂
想問下大家
我未用過2k 同4k mon ,一直用緊1080p 27吋
其實轉用27吋2k 升級感覺大唔大?

我有諗過買32吋,如果係2k 其實係同27吋行1080p 差唔多感覺?
我買個個機箱闊205 mm
但係我放電腦個位闊度淨係得225mm
會唔會好影響散熱
唔會,睇你前後通風
後面通風需要留幾多位?
會清晰咗,gpu support到直接上4k
機箱後有冇位俾佢散風,否則廢風積係到都冇乜大幫助
13500比12600k強,不過建議你一係13400一係13600k
離牆身應該有10-15cm空間,但電腦放前啲就多啲位
太耐無砌機 對啲cpu脫左節 想了解下$4500純文書機list🙇🏻‍♂️
呢個筆直用唔用到M2 ssd
5000蚊文書機+睇4k 片
求指點
1 x Intel® Core™ i3-12100 TRAY
價錢:$950

1 x [10月優惠]Gigabyte H610M H V2 DDR4 Micro-ATX
價錢:$530

1 x ADATA Premier 16GB (1 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C22
價錢:$280

1 x MSI M371 1TB NVMe M.2
價錢:$399

1 x [優惠]FSP HV PRO Series 550W 80 Plus Bronze ATX 3.0
價錢:$319

1 x [10月優惠]Jonsbo C6 Micro-ATX - Black
價錢:$269

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $2,827
https://www.faroll.com/customize#MjE0MCw0NDQxLDQ5MTMsNjQyMyw2NTA0LDY2ODI

純文書機咁樣夠曬啦,$4500budget多咗啲
謝謝巴打,但a750畫唔畫到cad, revit/solidwork??
搵食卡直接n卡咪算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞