[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(359) intel 14代即將登埸

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
諗住自己裝,之前都試過自己裝,不過好多年前咁解

諗住貪佢保養,同埋谷d budget落其他到,我揀既ssd好差
太耐無掂砌機,依加d人去美森買件?除左ssd仲會買咩?
有免運個啲,又平過香港/唔易壞啲parts咪可以上網買,而家有啲牌子有減價,可以追下ssd個po,我自己都唔太熟邊隻好,唔同用途都有唔同選擇,非支那個啲其實都ok

呢啲好似常見list

Wd sn850x
Crucial t500 / t700 / p5 plus 唔知邊隻話熱左啲
Solidigm p44 pro
Kingston kc3000
Kioxia <<<好似台灣先多貨,過去巴哈ssd Po睇睇

Msi seagate gigabyte 呢啲都差唔多,最主要睇tlc 定qlc,有冇dram,跟住search個model望下review

跟住就係暫時避開三叔先,有0e問題,我上一轉買已經係個個推970個陣,而家都更多左2代
多謝師兄教路
轉頭去SSD個post睇下先,我見好多人推WD SN850X

另外,想問下我個list其他件有冇咩問題?
幫唔到你我換完機冇乜睇啲硬件野了,我啲知識停留喺5700x個陣,不過我寧願要張題示卡,同埋隻牛夠唔夠力,你砌左勁卡750好似唔太夠?
顯示卡*
係,所以我火牛應該都會預850W穩陣d
Amd 5700x 想upgrade去14700k
已有4090,粒u發揮唔到4090效能
求比建議,主要係z790價錢好水。
咁換法有啲一闊三大
但提升又唔好明顯
咁等15代
想知 點先知發唔發揮到display個效能
人地13700 or 13900 用4090 玩4k 多我20%~30 fpa
thx!! 真係work
其實應該換粒5800X3D最理想?
一換Intel板同Ram都要換埋
6/7年前砌落 b150m 板(m.ATX), i5- 6500 CPU , 1050ti卡 , 550W牛
一直都夠用 如果想upgrade 其實係咪成部換得
遲下想用黎玩下VR

另外以前買個機箱好大部(DG7000-G)
純換箱大唔大風險?
想換返啱size 又有返咁上下散熱
各位師兄
主板著咗CPU debug燈
試過再裝過CPU同RAM,清咗cmos 都係繼續著
做完上面嘅步驟之後係成功開到機 但係過一陣自己又閂機
顯示卡,機箱風扇都有轉到
試過插一條RAM 都係可以開到機 但係過一陣自己又閂機
spec:
amd r3 3300x
msi b450 mortar max
msi gtx1650super
hyperx fury ddr4 3200 8gb x 2
NX550 80plus 550w
kingston a2000 500gb
想砌部機黎玩柏德之門同埋其他steam game,想問下條list有冇問題,唔該晒

1 x [8月電腦節優惠]Jonsbo D31 Mesh Micro-ATX - Black + 三把 Jonsbo SL-120 ARGB PWM Reversed 反葉 - Black + Jonsbo TG-240 ARGB CPU Liquid Cooler - Black (可另加$80升級到360水冷)
價錢:$739

1 x [11月震撼優惠]Gigabyte B760M GAMING DDR5 LGA 1700 Micro-ATX + ADATA LANCER RGB DDR5 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000 Mhz C30 - Black (只限砌機)
價錢:$1,299

1 x Intel® Core™ i5-14600K BOX 聯強行貨
價錢:$2,580

1 x [11月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 (現貨)
價錢:$970

1 x PNY GeForce RTX 4070 Ti 12GB LED Verto White 12GB GDDR6X
價錢:$6,199

1 x [11月優惠]FSP Hydro G Pro Series 850W 80 Plus Gold Fully-Modular (加$40 即可有12vhpwr線)
價錢:$749

1 x [11月優惠]Philips 24M1N5500Z 24" 2K IPS 165Hz 1ms G-Sync Compatible Gaming Monitor
價錢:$1,489

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $14,105
https://www.faroll.com/customize#Mjk4Nyw1MDcyLDcyNzcsNzMxOCw3MzI1LDc0MjMsNzQ0Nw
半開半關最難搞
都唔知壞乜
最大可能係底板或者牛
要搵零件試

熄機後返windows睇下event viewer有無記錄
8月優惠
用返風冷好過
如果仲有得賣都真係算平不過係大陸野
零件已舊, 建議換機
我條List都係用緊呢個
有無機箱同風扇推介

1 x [8月電腦節優惠]Jonsbo D31 Mesh Micro-ATX - Black + 三把 Jonsbo SL-120 ARGB PWM Reversed 反葉 - Black + Jonsbo TG-240 ARGB CPU Liquid Cooler - Black (可另加$80升級到360水冷)
價錢:$739

1 x Intel® Core™ i7-14700KF BOX 聯強行貨
價錢:$3,140

1 x [11月優惠]Gigabyte B760M AORUS ELITE AX DDR5 LGA 1700 Micro-ATX
價錢:$1,299

1 x [11月優惠]Kingston Fury Renegade RGB 64GB (2 x 32GB) DDR5 6000 Mhz C32 (砌機選用)
價錢:$1,999

1 x [Black Friday 優惠周]ADATA LEGEND 960 2TB PCIe Gen4 x4 M.2 2280
價錢:$699

1 x [11月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 4070 WINDFORCE OC 12GB GDDR6X (砌機可減$200)
價錢:$4,799

1 x [11月優惠]FSP Hydro G Pro Series 850W 80 Plus Gold Fully-Modular (加$40 即可有12vhpwr線)
價錢:$749

1 x Acer Nitro VG280K bmiipx 28" 4K IPS 60Hz 4ms G-SYNC Compatible Gaming Monitor
價錢:$2,550

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $16,054
https://www.faroll.com/customize#Mjk4Nyw1ODI1LDYzODgsNjYxMSw2NzI5LDczMjUsNzQ0NCw3NTEy
咁平
只要唔介意大6野同埋有貨都ok的
我手上有塊ROG MAXIMUS Z790 HERO
想換i9-14900K如果配G.SKILL DDR5-7600 2 x 24GB用唔用到
想換呢條黑色(F5-7600J3848F24GX2-TZ5RK)
上華碩支援個list見support到 不過係白色唔係黑色 會唔會有問題 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞