[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(359) intel 14代即將登埸

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
想問我想PS5 Switch 打機個陣畫面駁電腦
係咪需要買Capture Card ?

畫面係電腦用程式run 得順無Delay
係咪對Display ram cpu 嘅要求會高好多

因為我想邊睇攻略邊玩 成日要轉mon signal 好煩
咁掂啦 我粒10700K再戰幾年

利申:自己未玩過capture card
Thanks
未聽過ssd要用散熱膏
你點解會咁諗
以為好似用CPU散熱器咁,貼往個散熱cover
岩岩換左隻3440X1440MON
準備換埋張卡
會玩3A大作個D
諗緊7900XTX同RTX4080好
7900XTX望過下最平有張藍寶石7600
RTX4080 ZOTAC 8600
部機SPEC 5600X 16GB DDR4 850W火牛
依家用緊張GTX1080
其實你咁諗又冇錯嘅
只不過m.2 散熱甲唔似cpu cooler上螺絲鎖得咁實,個clamping force冇咁大,加上ssd多數長條形,所以唔會好似cpu咁用散熱膏夾實「吱」晒去成個表面

btw, 買ssd記得check 你塊板支援到gen幾
要光追4080
唔要就XTX
7900xtx
中高階CPU係咪至少買粒8 core (p-core)?
即係i5 得6 p-core 唔抵玩?
1 x [10月優惠]Gigabyte B760M AORUS ELITE AX DDR5 LGA 1700 Micro-ATX + ADATA LANCER RGB DDR5 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000 Mhz C30 - Black 套裝優惠
價錢:$1,999

1 x Intel®️ Core™️ i5-13600K BOX 聯強行貨
價錢:$2,399

1 x [10月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$555

1 x [10月優惠]Gigabyte GeForce RTX™️ 4070 WINDFORCE OC 12GB GDDR6X (可單買或砌機)
價錢:$4,799

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 750W 80 Plus Silver
價錢:$549

1 x NZXT H5 Flow Compact Mid-tower Airflow ATX - Matte Black
價錢:$779

1 x Noctua NH-U9S 92mm SSO2 U-Type Premium CPU Cooler
價錢:$450

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $11,610
https://www.faroll.com/customize#NTA3MSw1NTEwLDU2Niw2MTUyLDYyMDUsNjcyOSw3Mzg5

呢個list有冇野要執
原來14代出左價錢,唔係貴13代好多
咁睇14700k 好似最低買
隻塔散係黎搞笑既 ?
唔知揀咩機箱同散熱就鳩揀
求散熱性能好嘅機箱推介(<$700)
長闊高 460x230x450 mm內
本身睇中P20CE 好似幾正咁 度一度SIZE就知放唔到枱底
條咁嘅list想4K順玩3a大作
笑能咗
改張最平4080落去都仲可以嘅
佢話仲有幾千蚊budget
上jumbo睇
想幫老豆砌部文書機,budget大概2-3k左右,有冇咩推介?
NZXT靠唔靠得住? 240mm 用邊個型號好?有LCD mon 定普通溫度顯示?
賣牌子,性價比零
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞