屌你老母閪! 岩岩HKIE (香港工程師學會)打黎話成個科學課程都不受認可,連student member 都做唔到!

472 回覆
174 Like 598 Dislike
唔明喎
你讀咗個濕鳩水泡BSc
然後喺度死纏爛打話入唔撚到工程學會
咁我讀個computing maths都可以當CS入HKIE啦
華盛頓公約無physics 呢d Bachelor Of Science 課程

1999, 唔怪得要讀呢啲垃圾科
Institute of Open Hammer

總之就比班學生睇下BsC 同Beng 既分別

D師弟唔好再讀,去讀Beng

香港地d公司只得工程 無物理
仆街啦

入工程個班CGPA 低到2.幾就可以順利入Scheme A

班物理狗CGPA 3.x 都要出黎乞食
去讀Bachelor of Engineering

點樣都唔會夠物理水泡科黎
The Hong Kong institution of Engineering Physicist
但佢呢科連工程都唔係
睇科
Nuclear engineering, material engineering, industrial engineering 都係乞食
proud to be engineer
你揀得physic出嚟又點解要入去做同Building 有關嘅工?
認真,經歷過 pure science 有幾頹,
就知工程低處未算低
樓主讀讀下發現咪算好
好撚勁
以為係香港精英雲集嘅Elite Physicians學會
而家醒覺左,浪費左4-5年時間,今年聽老細講直接讀SPEED / RMIT 讀一科Beng 洗底

只係時間成本好高

Consultant 都要用十幾年時間先考到牌

唯有遲人地幾年起步再讀過書

廢柴係唔應該讀物理,應該讀PolyU工程學系學一技之長,學下Cable Sizing 學下EMSD COP

學下PLC , 九線制咪算數
轉工程啦,餓你唔死,有一定收入,讀SPEED 一定受認可

點都有20k
香港邊有咁多physics 工?

身邊同學畢業10個有9個都轉行

最多人轉工程
係咪有得諗
起碼都有專業資格圍威喂

香港理工大學工程學系好出名架
麻省理工都係理工
都係Pure Science
可以做香港open hammer
整原子筆
真 pure science 折墮到講緊係屋企做廢青/返唔返工呢d

又或者出到去做d 工得13k

想有好前途係要爭住讀mphill

成個應用物理學系d 同學風氣係宮心計,超差

互相利用,PHD 屌鳩undergraduate

同人地工程學系係兩個樣黎

讀書廢唔該讀PolyU工程學系

工程點差,最垃圾個個出到黎都有15、16k
PolyU Mechanical Engineering 都可以做到

一句秒殺你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞