屌你老母閪! 岩岩HKIE (香港工程師學會)打黎話成個科學課程都不受認可,連student member 都做唔到!

472 回覆
174 Like 598 Dislike
呢個世界好需要好似樓主d傻鳩墊底
醫科唔同工程,一般畢業生真係冇Hons嘅
有Hons嗰啲係特別出色嘅畢業生,學院特登比個Honour你咁解
https://www4.hku.hk/pubunit/drcd/files/ugdr2020-21/Medicine/MBBS.pdf
唔係個個都出到國

香港玩法唔同,唔興research,考牌只睇bachelor係咪嗰科(極少discipline可以靠master拎eligibility,BSE係其中一個)
其實AP有大學程度嘅四大力學基礎,應該要好似hku earth sci咁,讀返個HKIE accredited嘅conversion master就可以行scheme A
可惜香港社會講嚟講去都係中學公開試同undergrad,行其他path就話人走後門

講真,真係將專科轉哂做3-4年制graduate entry啦,冇related prerequisites就讀多年prelim,學費可以照收返每年42100
到時成個教育同學習生態會好好多,起碼ug可以安心讀返興趣科,唔使成日上嚟怨呢樣怨嗰樣
Hku earth science 有政府土力工程處 照
香港地有Research ?

講笑咩

都係個句,唔少電機工程既廢人都入到main con, consultant 做。

AP ? 廢人勁人都要食屎,呢樣野根本就唔公平

人地電機勁人咪去做research,廢人都有份工返行Scheme A 。

AP 辛苦讀幾年,CGPA 過3.2 都要乞食!

呢樣野你又唔拎黎講?

做好自己都無用,HKIE 已經講左比錢讀master 都唔會行到Scheme A受認可,要做professional assessment ,連最後讀書機會都唔比。

逼鳩大家要再讀多過Bachelor Degree ,咁不如一開始唔好讀AP,去讀EE咪唔會搞成咁

AP 都有唔少學生,60-70人咁就無左,得少數上到Mphill 係搵到食

咁不如AP改革下比班廢人去工業中心學下d practical skills ,計下Cable Sizing ,學下EMSD COP , BS standard 計下three phase power supply

讀下circular letter 學下例會仲幫到AP

只可以講你搞錯左討論方向

唔可以好似香港理工大學電機工程系 機械工程系咁樣,理論同搵食並重嗎?

別人都可以做到課程一半Research , materials science , 一半Practical Training , 再加埋學工作守則,人地都做到,AP唔可以學嗎?

人地都出到一堆Research 勁人,一堆Practical student ,無論廢人勁人都有佢所處位

唔係一句做好自己就可以帶過AP課程既嚴重脫節問題。
十隻手指有長短呀!

唔係要夾硬要求尾指做到姆指既功能,AP4年 課程根本係有問題。

如果我係AP,一定會提供d 工業中心課程,再搵HKIE 申請 認可。
你都好需要被墊底。
但人地電機廢人出到黎行到Scheme A

AP ? 大把CGPA 高過3.3 既人出到黎做廢青失業

呢樣野公平?
有預備到又點,比你係AP讀書個幾年係咁讀course ,出到黎經驗都係不被認可

定你意思係叫班PolyU AP學生一邊讀AP degree ,另一邊去PolyU SPEED 讀EE 大電學位課程,實行雙主修課程?
如果HKIE 肯認Master 就會好好多
首先engineering就係指problem solving skills,並唔等於地盤既工程

你將學業同行業掛勾,其實亦唔係必然既事,本身人地呢科就無講係同hkie有關,樓主想做地盤應該一早做research睇下咩科先係考牌既必要條件

再者唔同行業搵錢能力唔同係取決於社會發展,香港就係行考某啲牌先發達極度單一發展,所以某類行業人工特別高

如果你讀書係為咗搵錢既,應該做好research邊科出路係容易啲,而唔係怪人地呢科水咗你去讀

你問公平咩,世界本身就唔公平,人人IQ唔同已經唔公平,你何必追究人工高低係唔公平呢
好多細電人都唔考慮考牌 除咗入政府都係卡片多個名
applied physics 都做到 testing engineer, optical engineer, lab, 好多科學國"研究型start up
或者輕鬆d 可以考慮Draftman, technician, engineering assistant , project officer 之類
全世界都係咁架啦
On9 依家啲ge都唔行scheme la
去教書咪得囉 。on9仔
但係Geology本身喺外國一直都係可以駁master行geotech eng條路
所以一句講晒:香港專業真係好守舊又自私

退一步講吓現有嘅conversion program,MPT/MOT/MSW長期比人標籤poor-trained,話咩「畢業生professionalism/態度有問題」,其實又係咪真係咁?
唔講北美,講英澳,呢堆conversion program存在咗好耐,人哋local一樣當bachelor program equivalent咁睇,根本冇分別
係香港人咁搞笑,要靠踩conversion program去justify所謂中學階段嘅effort
咁點解要出嚟返工啫,不如一直重覆讀form 4-6考dse直到65歲啦,到時退休同人講自己拎過幾多次b6 42分,仲唔威盡全港咩
雖然你後半段講到好似搞笑咁

不過香港真係咁嘅情況
如果你做醫生,你都點都要MBBS
基本上冇conversion program
如果你BSc biology/Chemistry 爆四 想做醫生
一樣要讀多七年學士

亦都好多人狂考DSE 或者以前AL
直到入到medic
成功嗰啲好似威盡全港咁
係香港專業體制嘅問題,AP課程本身冇問題

我之前都拎過例子,Oxford Physics + Imperial Structural Eng Master畢業入WSP做Grad E,一樣可以CEng
但呢個係英國玩法,唔係香港玩法

HKIE大部分discipline嘅玩法係睇bachelor係唔係佢哋啱心水嘅engineering program,而去判斷有冇得行scheme考牌
而AP本質上唔係engineering program,你點同HKIE lur地搞accreditation都係冇用
佢有得揀咩
香港med school對retaker 有penalty,連台灣日本咁崇拜醫科都唔會搞啲咁嘅嘢
只可以講gatekeeping玩到過咗火
另外唔開graduate entry program又係痴線
有prerequisites讀4年,冇咪讀多年pre-lim,我睇唔到有咩問題
至於undergrad major係唔係life sci/chem就無謂深究,無謂綁死喺呢啲outdated mindset
人哋unimelb 、warwick都係極welcome冇life sci/chem底嘅applicant
美國就更加唔睇major,你啲pre-med(注意pre-med唔係major/minor)courses成績點,MCAT成績,ECA之類先係最重要

BTW冇㗎啦,未來香港啲專業只會更加玩獨家村
大家為咗喺一個咁「塘水滾塘魚」嘅經濟入面搵食,一定諗盡辦法gatekeeping
Conversion出嚟又look down,外國非top school回流又look down,non-jupas入又look down
我都唔怕幫佢哋諗埋:佢哋畢業一入咗行就suspend哂所有自己profession嘅課程admission,再block埋外國回流
有錢就讀得啦 on 9仔

SPEED 都開左2個受HKIE 認可既工程學士學位課程。

收皮啦 on 9仔
其實真係好大問題,如果肯認MsC in engineering ,就會好好多,起碼undergraduate 衰左都仲有路行落去

而家香港太過玩bachelor 內捲,令到bachelor 一揀錯就萬劫不復
香港任何專業都係咁
HKIA HKIS 已經行先一步
真呀 認MSc就解決好多野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞