屌你老母閪! 岩岩HKIE (香港工程師學會)打黎話成個科學課程都不受認可,連student member 都做唔到!

472 回覆
174 Like 598 Dislike
我之前都係讀 applied physics HD ,印象中嗰陣係有HKIE 認可 但係讀咗一年就發覺呢科極癈,勁伏。之後都報返Beng, 嗰陣當水泡科讀
補個master 囉 記得睇清楚啲accreditation
成件事好poly另一邊明明n展科就加個design/marketing入去
Building services engineering 反而自己改名做 building science

BEng (Hons) in Building Sciences and Engineering (Building Services Engineering)

真係隔籬飯香
應物幾時有講過可以報HKIE 聽都未聽過
咁佢要讀多個master
驚閪 一樣做到工程工
IT 邊有人理 HKIE

工程唔同,就算你唔係考 HKIE 都好,
HKIE 唔認直接會影響埋 washington accord
你去全世界考其他會都唔認
要考牌一定只會係讀多個 degree
engine 只會認 HD/ degree
你 master 曉飛都冇用
除非你嗰個係 MEng (只係類似 degree + master)
讀pgde 屌打工程狗
好過讀個Beng吖
MSc雖然無乜用但至少短啲
Academic qualification 上又有所長進
CEng 本身一定係要 Master (除非係 2015年或以前 intake 嘅 HKIE accredited degree)
問題係如果唔係 accredited degree,
就會變左 individual assessment

認唔認純粹係佢話事
出po話自己係弱智
其實呢啲撚屌學會又係舊人文化揸莊,永遠一成不變
就算要做正苦工
都唔一定做 Engineer 㗎
老鳳嗰份都唔洗入 HKIE 㗎
phy chem bio 嚮香港=垃圾

利申:N年前chem grad
年年IVE夜校都有理科文科大學生讀返HD,有d仲要係做TA拎萬幾蚊
因為樓豬係on9仔
樓主 咁撚唔小心 自己唔做下research先報
Hkie比你上到牌做註冊工程師 咁就仆硬街啦
我上年Engineering Physics Grad,依家搵緊2萬7,多過做Civil Grad E,自己捻(勿相認)
而家civil 大把30k up
見到樓主講到工程係人中之龍好撚好笑
人哋學會一早寫咗認可list
入學之前冇寫依家發爛渣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞