屌你老母閪! 岩岩HKIE (香港工程師學會)打黎話成個科學課程都不受認可,連student member 都做唔到!

472 回覆
174 Like 598 Dislike
咁想入工程 去做bim lo
若要生活好

咪做physics 佬
你去投胎快啲
你都快d去投胎
經濟許可去讀SPEED 工程學位
Hkie 出名係圍威喂, 入去做乜
人硬係會柒嘅時候師兄加油希望你得償所願
其實呢科真係好有趣

明明香港有咁多大學有咁多水泡科

但就唔知點解每一兩個月就會見到有人屌poly ep

其實水泡科可以負面宣傳到咁出名都幾勁
SPEED電機 機械呢2科就一定受HKIE認可
因為真係太垃圾

PolyU EP 係講緊100個畢業生入面得1-2個叻人有50k人工,其他97個人都食哂屎,要轉行/重讀degree先有運行

PolyU 工程系係100個人入面只得10-15個人食屎

最叻個10個有40k人工

大部份人點樣GPA差,差到2.x 都可以有20k生活到,有至少50-60個人行到Scheme A
正正經經有engine 神科唔讀
走去讀物理

quit u 去ive 玩啦
唔係講笑,真人真事。

今日香港工程師學會班人話IVE 工程係受到認可,如果讀埋IVE 個top up RMIT degree,係有資格參加香港工程師學會Scheme A計劃

邊個話IVE工程係地底泥?

比心機讀degree真係行到Scheme ,有一日真係可以做到fellow 架

PolyU EP比IVE更加差!
D畢業生好多都失業1-2年,最後都係慘到要轉行/讀master

有d直頭當無讀過大學讀SPEED 再黎過

我都要諗諗出年再讀SPEED 重讀4年大學
入去做會員再chartered ,之後入政府

好過班物理狗出到黎on 99 做半導體,人工一世唔過2萬
收皮啦! 幫緊理大宣傳緊呀
舊制U 經驗分享,同中學同學比較
CE -> IVE Eng -> U top up deg
=
CE -> AL -> U deg
最多慢2年,出到黎一樣行scheme A

新制正U新deg 本身都要駁多個master 先考到牌
應該都係差唔多route
好慘
好多engine仔身在福中不知福
你入到 consultant未
你呢科野有冇外國學會accredited 先
Thei 好啲
依家有sssdp 資助八萬
每年只係需要5000學費
平過ugc 42100
認真,你未聽過...
我都係讀垃圾科engine
但入u之前大家都識查下科野受唔受工程學會認可

不過講真受認可又點
佢張list 好多好水泡嘅科
一屆人先得1/2個考到佢個牌
讀物理關工程咩事 明明個名都叫applied phy 冇講話一定可以比你做工程 工程唔係需要你啲知識係problem solving skill 你連啲圖都冇學點比你做
poly bem is BSc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞