屌你老母閪! 岩岩HKIE (香港工程師學會)打黎話成個科學課程都不受認可,連student member 都做唔到!

472 回覆
174 Like 598 Dislike
乾收銀人工點都高過班physics 仔

大把physics 仔得13k、14k 人工,狗都不如。
師兄唔怕講多d ? 點解唔行埋落去呀?

工程辛苦但都有少少回報,起碼交到租唔會餓死你

物理系出黎既人工係足夠你排公屋

除時得13k、14k人工
不過d人話Consultant 係比Contractor 容易考牌

因為consultant 睇project既野較全面,由initial design 到落場收貨都一手包辦

唔似Contractor 得個做,有d設計理念會唔明,難考牌…

想知呢樣野係唔係真?
睇discipline
Structural 你岩 極睇重 design
Civil 就可能temp work design都過到骨 睇重 management同 General practice
顧問好失禮你咩,係我地眼中就係人中之龍

Physics 仔成世都要做lab ,人工得13k

做d垃圾test engineer

點夠你地顧問咁高人工,唔明點解你地會咁怨顧問
如果係細project可能係。但玩contrator,建議入大公司。玩design and build,哩d project的consultant求其抄張圖。掉比contractor自己搞點。contrator要自己design。會好好多。
同埋consultant好多都係天馬行空。唔理地盤。不過佢對比contrator會易d charted,因爲佢公司有人可以幫手簽牌 / 自己再短時間内會有更多project reference.
不嬲都係BEng 先有架啦
讀物理比你入到工程公司你都唔識做啦,真係想入行就做ta補part time degree升返上去啦
嗱教你搵大錢,去ied / cu 讀個數學/ physics pgde 做教畜,仲好搵過工程狗啦
入職比scheme A綁死,睇死唔走唔加人工,做到狗咁。後尾跳一跳加50%
宜家3年 exp 對比入職個陣加咗100%人工……
同埋我做contractor。無人脈無背景。對考牌無期望。邊度出得錢多咪去邊度
我已經讀番BEng ,準備由頭黎過

Physics 班師弟見到呢個post可以準備quit左理大佢,去番讀SPEED 比20萬學費讀Electrical / Mechanical Engineering 仲好前途

以前d學費當無左咪算啦

16萬加浪費4年時間,不如壯士斷臂讀BEng

呢4年點努力點學野,讀到上去都係死路一條

講多次,香港地只有工程!
物理學...........
大大隻字WO, 師兄智商出事?
人地HKIE認可果幾個科叫

electronic engineering
mechanical engineering
civil engineering
building services engineering

樓主果科係 engineering physics, 其實樓主係咪唔識分屎味既咖哩同咖哩味既屎?
一開始以為香港有好多物理工,點知出到黎失業半年。。。。。

講多次 香港只有工程,沒有物理

香港地樓宇起最多,基建起最多,即係香港既工程工作都會係最多數量

香港地太少,邊會有公司做物理,做半導體研究,有都比大陸搶左去做
講左純science 全部乞衣科。
香港出路只有醫護,工程,專業科。

你得番老師, 政府工呢條路

呢科乜都唔係,只係一舊屎,入面既人讀緊未必知佢地讀緊一舊屎

出到黎搵工先如夢初醒

個學系只會推d 無前途,晚晚OT到9-10點既lab test engineer 工作

班應用物理學系師弟聽我講quit左佢轉讀理大工程系課程

唔好夾硬挨到畢業,因為個科出到黎真係無用,係幫唔到你搵工,無救生圈幫你

工程顧問要做到狗通宵達旦,但起碼都有19k-20k人工,挨過左想點轉都得,又有prospects

應用物理系推薦既工作係講緊通宵做野都係得13-14k人工,做埋d 垃圾Test Engineer 無前途既廢工,仲要考唔到牌
香港出路得醫護 工程 IT 同社工

一個對人

一個對香港樓宇/智能手機

其他工作係香港數量太少,支持唔到

八間大學純Science 全部都係乞食科

所以點解香港理工大學咁受歡迎,因為佢工程學系同護理學系,專職課程佔左理大課程大半部份
若要生活好

咪撚讀PHYSICS
試下考physical ge教練牌,
可能有出路
你咪去消委會告佢囉

人地外國Engineering Physics 係top program, 係歸Engineering

https://you.ubc.ca/ubc_programs/engineering-physics/
咁不如讀Bachelor of Engineering ,更加快有出路

香港理工大學而家都開設大量Engineering 學位課程比人讀

SPEED 都開左engineering 課程,有錢就讀得

邊做垃圾工邊讀書都係好事,讀完就quit垃圾工轉職工程
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞