屌你老母閪! 岩岩HKIE (香港工程師學會)打黎話成個科學課程都不受認可,連student member 都做唔到!

472 回覆
174 Like 598 Dislike
人中之龍

咁你又真係...7咗啲
咩叫contractor 自己design
design and build contractor會請designer再請埋design checker
我唔理解有咩可以自己design
我做過幾單都係designer比張draft main schematic,判頭自己改,自己出其他圖
有問題我亦會出email同designer傾。Designer and build project就係判頭參與埋design既意思。
小丑個丑字都寫錯
點解同我經驗唔同

用冷氣做例子
cooling/heating load calculation
fail mode analysis
life cycle analysis
CFD
呢啲都係俾哂designer 做
contractor 都只係好似普通project咁上圖上material submission俾人批完之後裝

定係用bim夾routing邊度撞搬黎搬去
用excel計下static/彈弓/水缸 size/silencer
呢啲都可以叫design
我做電器
AIP我都自己出圖比翻designer
所有design我都有參與。除左唔識計嗰d會出email叫designer幫手計
至於D calculation,例如cable sizing, harmonic rating。全部有excel,入嗮數 excel識幫我計到。而Spec,guideline我都差唔多需要check嗮。包括最新出既green building guideline關於EV charger loading,FSD circular 關於冷氣在電池房的排氣系統,都係自己去開會傾
可能咁啱我老細對project緊張所以叫我跟得detail d。學咗好多野。不過最後都係太辛苦quit咗
應用物理應該去報學是學非個啲先岩?
我聽過有做contractor既師兄俾人肥
就係俾人問到contractor有咩design?
佢都係講你講嗰啲
跟住就俾panel問:入excel跟住啲例check野點解叫design? 搵個文職都做到啦

真係唔知點拆

其實聽你講你都算跟到個好大佬,同埋無invest唔會有return 後生可以努力啲 加油
根本樓主好有問題,自己想做工程師但唔去查要讀咩科,見到個科有工程兩個字就狗衝去打飛機,讀完發現唔得就屌人地個科係jm9

BSc同BEng有咩分別都未搞清楚就上連登屌,仲要講到工程好正好好,識幾個Civil出到嚟成日OT到10點12點,冇曬自己生活
Computer engineering 認唔認可呢
認BS 都唔認樓主嗰科
如果係BSc, 你報之前唔係應該要了解清楚係咪專業資格咩?定係當年成績只夠入水泡,宜家就黎/已經畢左業搵唔到野做先屙屎唔出瀨地硬?
所以我驚樓主知道考HKIE咁難
我驚佢會崩潰
傻閪,工程同科學係兩樣嘢嚟
到時出post警世再轉行囉
CS嗰邊科科都認可wor
你dpt head冇搞認可
讀之前應該知啦。
你冇講錯 " 大學生搞到(你)咁折墜,廢物 !
若果樓主到時ICE 同 HKIE RRA 斷咗
或者好似CBSE 逼人返去香港考
樓主唔知頂唔頂得順

樓主認真
你睇吓engineering呢行你係咪鍾意先
唔好一見錢多啲就好想入行
連燈成日咁多post講做engineer咁辛苦唔係無原因
樓主俾人fake 左入去怪邊個
認可

BS degree 都認可
就係無了解到BsC 又幾廢所以而家失業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞