屌你老母閪! 岩岩HKIE (香港工程師學會)打黎話成個科學課程都不受認可,連student member 都做唔到!

472 回覆
174 Like 598 Dislike
果一年MSc 根本學唔到咁多嘢
如果要認都好似建築師咁
入認可MSc 要睇有冇認可BEng 先
變相落多道閘
傻閪 抵撚死
又水人讀工程,日日搞submission 有幾好做啊
請珍惜
好多人想做 都冇機會
Hkis 先最開放
讀個 ucem 都可以做 mhkis
但係兩年夠哂
https://www.southampton.ac.uk/courses/civil-engineering-with-integrated-qualifying-year-masters-msc#modules

至於Arch,美國有3-3.5年制MArch比班undergrad唔係讀arch studies嘅人讀
終究又係香港體制鎖死哂喺bachelor度,真係好撚toxic
講到而家唔係咁
算吧啦你,咁想香港後生個代玩完,咪繼續唔加人工,引入多d中國勞工,反正宜家都做緊
你咪當自己入左aero ISE ...

都係收咁低分姐

comput eng 唔計
真係咁想入hkie 咪quit u 再讀過囉
比你揀過想讀civil 又得 mech elec bs 任你揀都得
其實係
Aero 同 ISE 係有 hkie 同 ceng 對應 discipline 同學會
工程 Aero 又係純綷打飛機用。。
靠佢搵食就真係仆直
到時interview把關咪得囉
學野快慢睇人既姐 你估真讀得多書就一定係有知識咩
香港玩法就係中學公開試定勝負,bachelor degree決定career

唔跟呢條pathway就不斷標籤人走後門/唔正統/唔夠quali 諸如此類

所以香港嘅elitism睇重嘅係legacy,唔係個人能力
Sad but true
黃致命?
起起個底
到底你係咪文盲黎
讀個書都可以咁多問題
Push
Push 物理0收生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞