屌你老母閪! 岩岩HKIE (香港工程師學會)打黎話成個科學課程都不受認可,連student member 都做唔到!

472 回覆
174 Like 598 Dislike
傻閪,咁咪即係同人講工程強過科學,香港地邊有科學工,除左天文台同做Research 之外?
D人 個撚個都講讀完工程學位行Scheme A 加兩年經驗,最快4年考到,考唔到個批係讀物理出身先搞成咁
我寧願要份錢多辛苦既工程工,都唔想要份人工得13k,日日瘋狂Ot比所有人屌死既科學研究工作

科學研究公司真係慘過食屎,乜人都屌得你
Contractor 真係一世都唔好諗考牌

大把人入哂Consultant 做 人中之龍

講多次 Consultant 公司唔係人人都入得

科學狗係入唔到,學d野太離地,太理論性

AUTOCAD 都唔教
因為物理太廢

學d野太離地

香港唔需要有物理,只需要有工程佬
以我所認知,單單係「應用物理系」出黎既話,唔去讀其他大學學位/Master,係近乎所有人都失業,搵唔到一份正常工

搵到好工個批全部都要再讀多個課程先做到

有EP學生睇到唔該你地quit左佢讀電機工程系/ BS

一係就畢業後立即讀SPEED 學士學位課程

呢科EP學d野香港唔需要用到,香港只需要有電機工程人才。
佢廢到只係識比負皮唔出黎回應添
入判頭,supplier,speclist contractor嗰啲做住先

呢啲應該易入,前提你是真係識technical 野
Consultant叫人中之龍?
你講MBB啊
睇 contractor 踩到幾深
design and build 本身個 DDA contractor 會有 Say
唔係太離譜的話通常 sub consultant 會照跟

consultant 響呢 D case 嘅 角色係俾條數 backup 個 design
又唔好咁講,我自己認識你哋當年有 HD 師兄係畢業係有 ASM offer
不過最尾返左大陸做廠
作為其中一個由 pure science 轉 engine 嘅過來人

我幾肯定而家呢個人工

pure Science 係冇可能俾到
講緊係有 BSc 同學出面十年經都重係 20-30K

Engine 係辛苦係 chur, 但起碼重算養得起自己先
爸打頂到就好
但唔少人係頂唔順轉咗行
寧願要返條命仔
讀之前唔撚睇清楚?
頂到 先 拎到個價
唔係咁易
下 你讀之前唔了解下自己嗰科 on99走入去讀怪得邊個
晨早quit U ,去讀

香港理工大學工程學系唔好?

理工大學工程學系世界第一,好過同一間大學既應物
好波,投訴到摺埋成科啦
啲所謂教授博士求其開呢科呃教職
不如成科摺左佢,拎番30個資助學士學位比番電機工程學系/機械工程學系,培訓多d工程學生好過
即係呃政府錢者

人地理工大學工程學系就真係培養緊d香港需要既人才
有30-40人都一齊中伏讀左呢舊垃圾

係咪30-40人都未了解呢科職場前景係點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞