屌你老母閪! 岩岩HKIE (香港工程師學會)打黎話成個科學課程都不受認可,連student member 都做唔到!

472 回覆
174 Like 598 Dislike
出國PhD 唯一出路
但Polyu engineering physics 係Jupas UGC funded program

含金量高好多喎
咁不如叫而家讀緊個班師弟妹quit U ?

轉讀工程唔係仲快手?

諗下都浪費左2-3年,知道死磨落去4年畢業都要再讀書

不如quit左佢讀BEng 唔好,愈快quit ,就節省愈多時間由頭黎過

讀完理大工程系點都有公司收

香港理工大學工程系絕對唔失禮,仲會係人中之龍!
讀個pgde做去教書好過啦
Mature route 都要考試
本身啲examiner已經仆街
見你年資咁深
再更加留難你
HKIE唔係歧視你或睇唔起你
係因為你個科真係唔關事

唔通我揸住生物科學學位屌鳩醫管局唔尊重我唔認可我有醫生實力咩
讀完無公司收又有乜用

不如比貴d學費讀科有實質技能get 既學位好過

Example: 香港理工大學電機工程學系/ 屋宇設備工程學

呢2科學既野非常實用,出到黎係用得著,仲會教埋d學生畫AutoCAD

物理系班同學係無機會學AutoCAD的
所以解決方法係去SPEED 讀多個BEng

呢個係最快方法,好過讀master 死磨爛磨

個professional assessment 分分鐘極難,要磨十幾年,每2年見board 一次考試,次次都會肥

不如課金讀BEng ,每個人都送20萬比學校加學實用技能,學校又會資助HKIE經費,教育經費,令HKIE 有足夠資金維持運作。

再行Scheme A 儲經驗,最多都係用十年時間,點都快過professional assessment
純粹好忟浪費大量時間,時間成本已經追唔番
收到了師兄
識讀緊係讀it 月入7雞不是夢
樓豬同science有仇,起底見佢啲post 3個有2個都係屌science廢
屌你老母讀物理就去做天文台啦做乜鬼工程
呢個case點解唔直接補專科master

讀完都係啱啱入行仲要HD level喎

讀個nursing/social work/PT OT master好過啦
屌 係你問題 人地都講到明叫Physics 又係BSc唔係BEng 你本身唔夠分先入呢d科
比錢讀master再做Engineer囉
講到工程唔係垃圾工咁
以前我讀緊u果陣我果科都冇hkie 認可
我記得我都有send email問過個programme leader,佢果時都話暫時仲申請緊,不過我地算係comp sci果面既programme,認唔認都冇所謂
結果我啱啱grad果陣我果科就比hkie accredited 咗做認可既comp sci. programme
但係我做過咁多份工,正如我programme leader講跟本冇人理過個programme 有冇hkie認可咁
IT呢行個玩法係咁,就唔知Engine 果面點
試下考CEng啦 應該好多會都受 但係你好大機會要寫啲嘢prove你去到CEng level
CEng香港一樣認 唔洗考HKIE 之後先trans返HKIE都得
BSc + MSc 考CEng 佢咃叫我儲文件行professional route
今年嘅事
人地個名叫applied physic...邊有engineering
抵你 一早知啦
佢改咗名叫engineering physics 伏人
傻鳩比人恥笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞