屌你老母閪! 岩岩HKIE (香港工程師學會)打黎話成個科學課程都不受認可,連student member 都做唔到!

472 回覆
174 Like 598 Dislike
我講既野100% 係事實

科學係香港已經沒落左
waiter 地盤佬好失禮?

電牌/水牌嗰 D 牌算唔算?

2023仲入hkie?
以前就話可以投垃圾會功能組別
而家仲入真係弱智
client呢?
Structure 啲人好似prefer考hkie 多過其它
唔係 prefer, 係直頭冇得揀
structure 唔可以 RRA
考得 structure 兩份 paper 6個鐘要不停寫
份 paper 考四五次大有人在
咁structure 牌咪好值錢
係咪30-40人都係好似你咁讀完先知呢科係咁先 唔俾有啲當水泡讀 或者知道做唔到工程 但求有張沙紙咁讀?
其實HKIE淨係睇bachelor咩科去判斷有冇得考牌係好outdated
開咁多bachelor嚟谷數,不如開啲conversion master比啲真心想轉行嘅人嚟讀好過
係唔係sf都好,嗰度至少trade緊一兩年人工+學費去換一個機會
總好過bachelor機會成本低,讀讀下見唔對路又轉科/畢業轉行

英國有大把structural/civil conversion msc(imperial、ucl、soton etc.)
有個ug Oxford physics grad嘅,補返個imperial structural eng msc之後又可以由grad e做起考牌,一樣好地地
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Roma_Agrawal
難度係最高,

不過份正糧同 Civil 唔大分別
但 Civil 輕鬆好多
CEng 本身個 academic background 就好 diverse
邊似 hkie 諸多限制
就咁睇落
結構工程師先係搵大錢

真係可以自己開檔
頂得順就係
市差炒得快
市好做到嘔
辛苦到咁
不如做account
市差 就 civil bse 都係炒嫁啦
Civil 無炒得咁勁
Building手起刀落得好誇張
雖然science grad 好難搵到一份起薪高既工係真,但係自己讀之前冇諗過呢樣野係畢業果下先如夢初醒又係搞笑不嬲都講左十鳩幾萬年讀pure science 係難搵工又話咩中學時唔識 check 邊啲係hkie 認可課程,都算啦,中學生冇諗咁多都唔出奇,但反而我係想知道其實樓主係哪來的想法覺得 「讀poly physics 會考到工程牌」 而令到當初make左 呢個decision 咁同我話 「乜原來讀完hku biology出黎唔可以考醫生試架,中學我一路以為得我先揀bio架咋」一樣咁荒謬同埋樓主真係講到做到就人中之龍,poly engine世界第一果啲極端思想,真心建議樓主去尋求精神方面既協助
香港嗰班唔係咁諗
一見你BEng唔係傳統野就起哂剛
屌你啦,係讀完再讀其他master 都轉唔到行!

逼鳩d畢業生讀多次Beng ,係人都精神有嚴重困擾

第二樣野香港理工大學工程學系香港數一數二,唔係你諗咁廢
咁其實你讀書嗰幾年做咗乜撚嘢
唔係唔俾你怨
但睇唔出你讀書嗰陣時有冇為未來工作諗過
中間啲時間去咗邊?
樓主一味話AP廢但好明顯本生兩科野方向都唔同比D咩?你EE係玩 power engineer 玩circuit 咁,人地AP玩 material science, energy harvesting,MEMS SEMI-CON 咁,兩邊都唔同,第日發展都唔同啦,EE就去港鐵中電港燈,AP 就做research base 好明顯係要讀埋上去出國搵公司做R&D,所以教學方向都唔同,雖然話EE都有MPhil. PhD 讀,但上到去米又係讀返AP D野,你RESEARCH分分鐘唔夠個AP 升上黎勁,所以睇你第日想點姐,科科都有勁人,科科都有廢人,你只要係真係放個心去讀一定可以有發展,你係HEA皮,比你入到醫科最後無Hons 畢業你估有人會請你? 其EE都有好多GPA 低分人士無比上面提個幾間公司請,所以你都係諗少D無謂野做好自己把啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞