屌你老母閪! 岩岩HKIE (香港工程師學會)打黎話成個科學課程都不受認可,連student member 都做唔到!

472 回覆
174 Like 598 Dislike
如果讀完先發現搵唔到野做就明顯係
樓主係咪有精神病
你都開左唔少post激動地講呢樣野
咁咪一齊做傻閪,仲要浪費時間 金錢 人才又錯配

香港都唔需要物理

人力資源都無埋

我夠膽肯定呢40人去讀工程前途一定光明
當你望住自己人工得13k,人地一畢業人工有26-27k

係人都會有精神病,屌到理工大學摺左成科佢
已經分唔到係真心定假膠
真係搵過 7/8K 一個月嘅時候,
你對俾人屌嘅包容度就會高好多
舊公司係偏低🥲
不過而家同巿價唔算差太遠
所以要努力d 讀多個part time大學學位,都係用多你4年時間

邊工作邊讀書往往比只依賴經驗更加快轉番去高人工既工作。

同埋睇清現實:

工程係低人一等但肯挨點都有份唔錯收入,最少挨多十幾年點都有40k人工

而在香港,科學係比工程更加低等既工作,香港地理環境根本唔允許香港有乜科學公司。

科學係香港根本無前途,返大陸先有前途

除非香港明日大嶼上馬建造大量地皮,起半導體晶片廠,唔係香港都幾難有科學發圍空間
全鳩部都係真心,你咪唔好信lo

班工程撚根本身在福中不知福

工程根本係唔錯選擇黎,你肯𠄘受比天秤壓死既生存風險就已經搵大錢。

科學就會餓死你,除非香港明日大嶼填海上馬,係西南面創造大量土地出黎,整半導體生產廠,超聲波晶體生產廠出黎,唔係科學撚都幾難有前途。
同埋搵10000蚊工唔代表唔洗比人屌

年年大批科學撚入埋d 人工低既lab ,之後比人屌到反皮

勁個批入ASM ,科學園都係日日比人屌,同工程係無分別

但人地工程比到高人工比你,科學撚又比唔比到?

最勁個批科學撚咪去做medical physician ,但香港地年年萬幾個科學撚畢業出黎,競爭80幾個medical physician ,仲要有化學撚同你搶MRI physician 呢d工。

科學想唔食屎都幾難,單計物理系畢業學生,浸會大學、CityU , PolyU , CUHK , HKU,科大,年年都有幾千個畢業生出黎競爭。
轉工程啦

科學d公司真係好廢物,做十年人工都停係20k,仲點結婚點買樓

工程就唔同,肯挨就有唔錯收入
你係咪最後都要part time補番個BEng degree 先可以順順利利係工程公司升職,同考HKIE ?
果然物以類聚
我俾個讀civil嘅fd睇個post,佢話好羨慕樓主有白卡可以兩蚊搭車
樓主全部講事實
工程工作係好辛苦
但比 灑銀時 既相關工作(eg lab tech, 半導體)
算well pay
結論係咪樓主想做顧問人中之龍先入唔到行
睇唔起contractor
屌你
科學課程製造白卡,因為人工太低

你比到40k人工我咪即刻收聲,40k租大屋都得啦

科學狗人工低壓力大
事實

顧問 :人中之龍

Contractor : 日日比人屌老母,帶老母返工

應用物理科學狗:畢業生變哂白卡、精神病
我無2蚊搭車呢d優惠,想無精神病?

Quit左應用物理系就解決到,呢科你讀完都只可以做到中學畢業生做到既工,有大學證書= 無大學證書

你個civic fd咪幾好,讀工程出身,有BENg 係到,搵大錢,我都想OT 到10點 人工有40k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞