屌你老母閪! 岩岩HKIE (香港工程師學會)打黎話成個科學課程都不受認可,連student member 都做唔到!

472 回覆
174 Like 598 Dislike
其實依家香港根本成個體制都錯撚左
以前D大學生有冇依家咁易上?
開埋D垃圾課程谷學位
搞到學位仲多過學生
出到黎人均大學生
讀完大學又自視甚高 唔肯做下靶
你又唔做我又唔做 你係大學生我又大學生
香港仲點運作 無下靶點有上層位
屌 成個香港由DSE制度一出就注定失敗
應用科學系其實係Pure Science
為咗水人讀先加應用兩個字上去
廿年前已經係理科水泡王
估唔到而家都仲係
工程師學會有寫到明點樣先有資格入到會, 你無睇咩? 同埋你個faculty 都唔係工程點解你會覺得你入到會? 不嬲香港都係玩埋堆, 講BIO eng 都可以入工程會已經知個會本生都係9黎
支持樓主,應用物理學系下年收生一定劇減,大家知道真相都搶住入理大工程學系

唔知香港理工大學班管理層睇到會唔會跟HKIE,摺左成個應用物理學系,cut 學費資助,增加理大工程學系既資助名額

支持樓主屌鳩科學
聽啲師兄講
除非你做政府工
否則(入唔入會)冇乜所謂嘅
自己on9怪邊個?
你冇睇清楚出路就報咩?
點樣托住啲杯先唔會冧
點樣送餐係最省力
工程都唔係咪好野,只係果啲乜乜應用科學更水泡
7到咁 唔怪得要讀工程
佢係唔係見到有Engineer就以為一定係地盤個D工程
如何運用人體工學提高送餐效率,從而提高公司業績
做緊下靶位?
笑死
無嘢嘅,大學大班乞食科,咪照考政府工/做個文員仔
Engineering physics就梗係physics嚟
是但啦 你以為有hkie認就上神枱咩
連登月經post叫人唔好做工程
亦大把人讀完工程做其他行業
真係咁好做咩 都係打工仔一個
樓主,我想問下你呢幾年嘅time cost 點計
薩利亞一隻手拎6碟都唔跌
明顯佢唔夠分啦
揀科唔做功課?

你覺得讀書同做嘢有關係,遲早都係做啲你睇唔起嘅工
Applied phys近電子多
唔明樓主走去掂construction做咩
工程本身就係俾唔夠分既人讀既水泡科
Center of mass, newton third law, torque,如果送餐有湯同餐飯仲要fluid mechanics。

所以唔好睇小自己個degree呀,好多大餐廳爭住要你呢啲人材架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞