易服男於港鐵遭歧視

544 回覆
36 Like 135 Dislike
我都係
咁分男女廁把撚 你個logic就係龍門任鳩自己搬然後屌鳩返人唔明你個logic 然而自己講野毫無logic可言
咁你不如先查下sex vs gender 有咩分別
易服,男扮女既,男會想似女性既溫柔,女扮男會留有女性時既斯文

Tb 下下粗魯到怕你唔知佢係男人,驚你睇小佢唔夠你打咁
咁咪on9, 憑咩嗰班人要俾人分做唔正常先? 無啦啦要俾人歧視喎

即係如果今日社會主流係要食甜, 鍾意食甜先叫正常人
唔食甜嘅就要俾人視為mental illness
咁佢可以與生俱來就唔鍾意食, 又或者長大後愈嚟愈唔鍾意食, 試完之後發覺得自己鍾意食鹹

係有啲咩問題令大家包容到口味但包容唔到身份認同?
我覺得女扮男又好,男扮女都好,
只要唔係強逼其他人接受/影響其他人有咩所謂
呢d人住荒島就岩
自己懶係創新走在最前 要打破所有社會既框架 仲要逼人認同佢
人地唔buy佢就話人無logic
LGBT撚應該消滅哂就最好
Gender幾時變左做身份認同?係咪有gender呢個字時就係咁嘅意思?根本就係啲人改左gender嘅定義去fit佢自己嘅agenda
歧視性取向係另一樣野黎, 但係性取向唔會影響到其他人, 我諗到的唯一係性取向歧視法, 但呢個唔會有technical的問題, 同性婚姻都可能有影響, 不過我估最主要係影響到班耶膠
如果要就T, 例如比gender F但有鳩的人入女廁就會有technical的問題 你唔會expect一個有鳩的人係女廁出現
人類原本就係睇倒自己的生理性別係乜, 而產生內心的性別係乜
點解只係一定要得到大家認同(而唔睇自己肉身原本), 我先會係乜, 由他人定義自己? I don't think so 囉
唔小心J咗
想屌閪個時係男,想比人屌屎眼個時係女
舉個例子, 就係你去到外國不停俾鬼佬認咗做中国人, 但你明明係香港人
對佢哋嚟講, 知道你身份認同嘅國藉係冇咩意義, 純粹就係為咗你feel better, 所以講到尾, 你大可以為咗自己方便而繼續令人feel bad
咁咪認你自己自私, 唔理人感受 唔好合理化自己歧視其實係正常

正如我好撚鍾意食肉, 但我唔會話食肉道德過食素, 亦唔會話食肉造成嘅能量損耗少過食肉呢啲fact

仲有, 生物嘅生存目的係為交配下一代?
你make咗好多assumption, 即係人嘅存在意義呢個topic應該已經講咗好撚多年 我諗歷史走來大把人係hold不生育, 亦唔認為佢人生嘅end goal只係for生育

你要將 人生 活到 好似農場入面嘅畜生咁係你嘅事
外國而家有gender neutral的廁所, 不過你敢唔敢去係另一回事
因為有用嘅男人會reject modernity embrace masculinity?
你咁有用不如講下佢咁扮法有咩著數
呢獲野終於燒到嚟香港
佢IG啲相好MAN
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞