易服男於港鐵遭歧視

544 回覆
36 Like 135 Dislike
我開頭都以為係
由人話事就ok咁係咪唔需要客觀標準?
迪仔隻女裝都靚過片中主角
佢會話科學都係主觀標準
而家美國果種性別流動係痴線既

但早期少少歐洲果套我覺得可以接受
果陣講緊唔需要成套性器官重置都可以改性別
但起碼要打針打一段時間
因為打針一段時間已經會無左原有既性功能
即係男仔胸部會發育, 唔可以扯棋/不肓, 肌肉減少,
女仔唔會黎M, 開始生鬍鬚

尢其女變男既情況, 整出黎果條J功能上真係未完善
要整左條J先可以改身份證又真係不合理要求
俾狗屌啦你
以後唔需要科學我要入女廁我要大肚
non binary咪就係解不男不女囉
除咗方便同土地問題之外我諗唔到點解需要分廁所係男女
咁撚有土地問題咁點解仲要分男女因為你都知分男女廁係必須囉
後半句又冇logic可言 冇人同你討論友善廁所 唔好又搬龍門打稻草人 係咁咁講logic但係講野又冇logic
我指出嘅係,woke想改到有好多種gender,佢地就先改左gender嘅定義。

並唔係gender嘅定義一開始就容許好多款
咩漫畫嚟?
其實一路都係講緊要有明顯biological嘅改變 唔係話唔俾變性 個人覺得長期打激素已足夠 參考強國運動員只係依家個個癲到話我覺得自己係咩就係咩 我夠覺得自己係外星人啦 唔通又話地球人岐視我咩
連登好多有棍絲
傳統上網上面都有好多人妖ge
性別友善廁所咪就係為咗特別照顧LGBT
殘廁本身獨立使用咪唔洗分男女
搞清logic先啦
我都覺得佢應該有私怨
聽到佢有啲哽咽,就嚟喊咁款
可能老公/男朋友/老豆忽然覺醒覺得自己應該做女人離佢而去
係T姐, 唔關LGB事
你啱我係LGB一定入男女廁
做女人有著數嗰陣就覺得自已係女人
做男人有著數嗰陣就覺得自已係男人
其他人唔認同就算大喊自己被歧視
龍門任佢搬
根本呢個世界只有兩個性別
女同男
trans既社會討論仍然非常早期,自然係會有唔少問題出黎。畢竟就算係外國,trans去運動會既爭議實際出現都係依一兩年既事。但咁唔代表問題冇辦法解決,只係需要時間。

我地而家唔係生活係一個gender neutral既世界,所以我只可以俾一d想像出黎,實際會點執行係需要個社會長時間討論。

女廁 女更衣室 - 密閉防偷窺/防匿藏廁所 例如日本之前既透明廁所 每個人獨立一格更衣室之類
(其實係咪有性犯罪冇關性別認同,性別認同係女性唔等於性傾向唔可以係女性。 其實而家單純根據性別分開廁所,係無最大程度咁保障男/女免於被同性偷窺或其他形式性侵 香港唔少男公廁都証明左

按性別分類運動會 - 現實中以後會點解決我唔清楚,但按性別分類本身係咪唔算gender neutral? 如果單純基於生理上較弱勢而要分開,係咪可以有一套科學標準去決定,而唔係由性別決定。用客觀既身體數據,例如肌肉量/睾酮水平, 好似打拳分重量咁。

至於要點令社會接受,除咗教育冇話可以點。
咁天生雙性無性果D都要處理ge
性別上 係
YWNBAW
唔好偷換概念啦…
唔俾問男女,咁可唔可以問有無賓周?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞