易服男於港鐵遭歧視

544 回覆
36 Like 135 Dislike
勇武到你呀
咁要幾多個gender先夠?
又想講社會建構出嚟嗰啲乜乜柒柒
小妹唔認同事主嘅性別認同
但會尊重任何人嘅性別認同
你話係就係?
如果我define自己朝早係男夜晚係女又得唔得?
咁如果個比賽係all day long 我應該點算?
係咪可以告比賽單位歧視?
如果我5點59入男廁
6點正係咪要痾到一半去女廁再痾
其他男人係咪有權告我非禮?
i identify myself as an ambulance, my pronouns are wee/woo
依家講緊有超過100個gender支持個班都on撚9
sex = science status
gender = social status
sex有法例上準則
現行制度根本無可能容納咁多種gender
俾盡set 3種sex M/F/X
以為影住果個就係個易服男
會查就唔係連登仔啦係連登講gender issues 根本戇鳩,佢哋只會係咁問你我朝早做男人夜晚做女人得唔得
老老實實 睇情況
如果係呢個呀嬸我唔係幾驚佢
咁得唔得?
咁用中文字表達會係點
我都覺得好熟口面…
點解佢要定義人地為男士女士?唔係要反抗二元分化咩?講一套做一套
我意思係

性別 應該由科學作出決定 定係由自我認同決定
其實係由社會話事
科學只係客觀地提供咗染色體既描述
點樣採用依項描述
係咪要用佢黎define性別
從來都係人既決定

我冇主觀地改變性別既definition
係個definition 本身係可以改變
而且係由人去作出改變
換言之 性別係由人去賦予

既然 性別唔係咩永恆不變既定律
而係人類既選擇
咁點解唔用一個造成最少痛苦既標準(自我認同)?

至於 鍾意男人 冇J 女裝 去運動會 入女廁又係咪足夠定義女人呢……

搵着數方面,你sure而家咁既社會環境,佢地真係搵到着數?
即係點,性侵就直男扮trans,唔性侵先真係trans咁?
都唔關易服事
我反而覺得個問題唔係點樣定義男女,雄性雌性有生理差異,呢個係事實。

但點解生理差異會代表性別定形?呢個先係問題。
點解男人唔著得裙?唔可以長髮化妝扮靚?

蘇格蘭人都著花裙,係咪又話佢地唔男唔女?
張國榮唱大熱都長髮網紋衫,又有乜問題?

我在意既反而唔係性別認同,而係人地做乜關你叉事,你覺得唔靚,著個個覺得靚咪得。著衫關男女咩事?佢只要唔係露體唔犯法,憑乜野反對?

如果可以因為核突而反對男著裙,咁所有樣柒著衫唔好睇既都可以比人屌啦。樣又柒,著得又柒影響市容喎。

其實佢唔鐘意男人著裙覺得核突,你咪唔好同佢做朋友,因為風格唔同嘛。又無人叫你日日跟蹤佢,一程車包容都做唔到?
咁既然個定義標準咁撚闊又係我話事
你自己都講唔出咩叫心理上既女人
咁仲定乜撚義?正如上面巴打講真係關我撚事冇人想知
搵着數方面,你sure冇人搵到着數?
不如你講下有咩著數搵到?
啲毒撚俾人恰嗰陣係咪唔計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞