易服男於港鐵遭歧視

544 回覆
36 Like 135 Dislike
日日上連登鳩吠以為自己好雄武?ff少陣番屋企打飛機啦沃門狗
你永遠不會成為一個真正的女人。你沒有子宮,你沒有卵巢,你沒有卵子。你是一個同性戀者,被藥物和手術扭曲成對自然完美的粗俗嘲弄。

你得到的所有“驗證”都是兩面性的、半心半意的。人們在背後嘲笑你。你的父母對你感到厭惡和羞恥,你的“朋友”嘲笑你關起門來的兇殘外表。

男人對你徹底排斥。數千年的進化使得人類能夠以令人難以置信的效率嗅出欺詐行為。即使是“通過”的變性人對男人來說也顯得怪異和不自然。你的骨骼結構是一個致命的洩露點。即使你設法讓一個醉漢和你一起回家,他一聞到你那帶病、受感染的斧傷的味道,也會轉身逃跑。

你永遠不會幸福。每天早上,你都會擠出一個假笑,告訴自己一切都會好起來的,但在內心深處,你會感到抑鬱像野草一樣蔓延開來,準備在難以承受的重壓下壓垮你。

最終你將無法承受——你會買一根繩子,系上套索,把它套在脖子上,然後跳入寒冷的深淵。你的父母會發現你心碎但又鬆了一口氣,因為他們不必再生活在難以忍受的羞恥和失望之中。他們會用刻有你出生名字的墓碑埋葬你,而在餘下的時間裡,每個路人都會知道有一個人埋在那裡。你的身體將會腐爛並歸於塵土,而你的遺產所剩下的只是一具明顯是男性的骷髏。

這就是你的命運。這就是你所選擇的。沒有回頭路。
澳門狗
公廁係無辦法完全避免比人偷窺, 只要個空間有多過一個人就會有呢個問題, 分男女係可以防止異性偷窺, 如果你想完全杜絕偷窺, 全部改到變殘廁咁就得, 而唔係整咩gender neutral廁所
我冇話科學係主觀標準
我係話「判斷性別需要科學標準」依個statement係主觀
而性別認同本身亦唔需要咩客觀標準
佢哋最on9 係迫你認同佢
發明咩they / them
佢哋有精神病唔醫佢哋嘅事
唔好迫我哋正常人迎合佢哋
明明可以大方承認自己係LGBT
社會接受度都愈來愈高
屌你老味就係有呢啲撚屌走嚟玩爛個game
乜撚野流動性別
老實講,男女廁係咪真係一定要分開,唔可以獨立廁所?
而且男人大肚 我信未來科學一定做到
我答你

點解冇啦啦又要靠科學?我有子宮define自己做男人咪可以男人大肚
你而家係assume咗冇子宮=男人?又話由人話事?
正皮
冇叫你唔信科學
但科學只係話比你聽 你有xy定xx染色體
你係咪要跟你既染色體去決定性別
定係選擇其他性別
都係由你話事

理想中
個社會亦會跟據你既選擇作出相對賦予
講咁耐,有冇佢扮女人嘅相睇吓先
你啱 sorry
你話有固定性別就話姐, 個 d 忽男忽女好難用呢個方法分辨
就我俾你分足 27 個不同性別的類別, 都係搞唔掂忽男忽女忽 trans 忽 x....
要令大部分 (唔好講全部) 接受, 根本教育都無可能 , 你只係忽男忽女就已經鬧到咁大件事, 你要話俾你個仔女聽, 個男人(自稱是女人)唔係偷窺緊你仲要教佢話佢係女人教你 d 小朋友.... 你點樣去分辨教你 d 小朋友, 還是唔教一於話俾佢聽世上係無性別之分 Unisex? .... 明明有分別, 我就真係想像唔倒點做先可以滿足各群組嘅人

剩係LGBTQ......+ 內在都有可以自己內群組別都打交話佢侵犯我個組別 ge 權利, 萬一又發現不同組別嘅人, 法律及其他方面又要細分?
仲以為係男人
淨係T同女拳都打哂交啦
教育可以點做 我都唔知,畢竟我自己細個接受既教育同我所希望既未來一代擁有既價值觀 相差好大。要點教先可以教到,我真係諗唔到。

但法律上,我見趨勢係撇除男女之分,所以係咪真係有需要去細分。簡單講,香港 男女 男男 與未成年發生性行為既年齡 統一咗。外國 男女 男男 女女 婚姻平權。全部傾向將性別因素由法律中剔除。
性別本身就係科學客觀描述
點解你要自己去主觀地改變個definition?
你男兒身鍾意男人咁你咪鍾意你咪gay
你唔鍾意有jer可以做T
你要著女裝都冇人阻止你
所有問題都解決到
點解你要加一個「我係男人但係內裏係女人」?
咩係非生理上既女人?你鍾意男人?咁上面咪解決咗
定係你男人想參加女性運動比賽?
定係你男人想入女廁?
點解又冇女性define自己做男人參加男性運動比賽?
根本你呢一種self define既性別係冇意義只會增加chaos
你話你唔係為著數真係搵鬼信
你可以性別認同自己係企鵝
但唔可以否定科學定左你係男性定女性
黃屍網上鬧政府以為自己好兇狠?
現實對住長官頭耷耷 睇死你好似老鳳咁肥同醜
勇武過你班冷氣軍師啦
搵到fact證明我係澳門人未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞