易服男於港鐵遭歧視

544 回覆
36 Like 135 Dislike
洗鬼咁麻煩咩學條友流動gender
想溝女就變男人
想入女廁就變女人
衫都唔洗換
我以為講緊影住嗰個
屌 而家d變態佬寧舍多野
係都要作d野合理化自己既行為
一句講晒你身份證咩性別呀
唔中意呢個性別? 做變性手術囉
佢應該曾經輸過俾男人 老公走左佬
所以咁大反應 仇視靚過佢嘅男人
咁撚搶口
你清朝黎嫁 思想仲咁封閉
動態變性人
「我沒有將自己的gender定義,對我來說是流動的。」

係咪即係想講佢大撚曬,想做男就男,女就女。
鳩識佢啲lgbt撚屌嘢
以為識變魔術
一時可以變走條撚
一時又可以變對e cup出黎
真, 一般人最多望一兩眼就算
係白咭先會走去話人
//因為她的激進我無法預測,如果她瘋起上來使用暴力我也能夠有影片做證。// 我惟一疑問係,遇到呢啲人事點解唔係保持距離,以及盡量離開現場,而係拎部手機出黎拍底做證?
Karen 係時候出黎講兩句
點解比人鬧仲要自己走 傻的嗎
唔拍片擺上艾豬點樣標奇立異引人討論佢
你睇下佢呢個post d like數同佢其他相比
著到古靈精怪咁都係想吸引人注意姐
唔好同佢拗
小心佢用佢招奪命鉸剪腳
人地有裝扮自由
全世界都會恥笑啲與眾不同嘅人㗎啦
只不過係而家左膠當道,啲人唔敢岀咁多聲啫
所以咪雞同鴨講, 你同片入面嗰個人真係無分別
你講生物學上嘅男女係sex, 佢想自己係咩性別嘅身份認同係gender

即係一個香港人移咗民, 佢鍾意叫返自己做香港人都冇無問題, 就正如啲小粉紅出撚咗國都好愛国周圍話自己中国人點點點一樣; 又或者佢從來都唔喺香港, 只因為佢生父生母係香港人, 佢承認自己係香港人都無問題

出生地/居住地可以好大程度影響佢身份認同, 唔等於出生地/居住地=身份認同

咁既然gender都係一種身份認同, 點解claim自己係咩地方嘅人可以合理就得, 但claim gender唔可以合理就得?

你覺得pink lesbian penguin定attack helicopter都無問題, 你解釋到點解合理就得, 咁你解唔解到? 你係咪真係有呢份身份認同?

係呀, 靠把口講, 話係就係。大把人話好撚鍾意香港點點點, 我相信將呢啲人擺落連登仔口中嘅香港人standard都一定篩咗一班「假香港人」出嚟
LGB本身只係鍾意溝咩性別的人有關, 唔會對其他人有影響
但係T有好多technical的問題, 例如有鳩入女廁會引起女拳恐慌, 運動會點分類等等
路邊有野狗吠你你會同佢慢慢玩?吠返佢?
如果真係白咭點算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞