易服男於港鐵遭歧視

544 回覆
36 Like 135 Dislike
Woke=歐美版紅衛兵,現代文化大革命
個問題就係, 就算只係計bio
天生都有一堆人係用二元性別都分唔到嘅人, 例如雙性/無性
有啲人甚至天生真係有細胞少一條染色體, 又或者多一條染色體

咁咪即係就算只係計biological sex, 已經有一堆例子係俾呢個二元框架exclude咗

咁用個唔夠準確嘅bio sex去定義有咩意義?
唔緊要, 唔夠準咁咪更正囉, 個問題就係而家有人去更正返佢唔係大眾口中嘅gender, 但大眾keep住呢份錯誤認知, 咪已經唔係你口中所講嘅「喺佢唔了解嘅情況下我唔會覺得佢歧視」

咁都唔叫歧視? 你望吓連登? 更正咗有人理咩
戇鳩三五識七監人點著衫
大眾有好多嘢都唔會理啲少眾
係咪代表大眾啱哂?

係咪數撚得別容易當啲outlier好似not exist咁?
我又唔多認同
你有 J 有閪, 染色體, 純粹係 biological 分辨
你用每一個人嘅自我認同/想法黎分辨性別根本無可能
你搞一大堆都唔清楚自己性別係乜嘅人/時男時女嘅人, 社會點去維權?
老老實實TB已經咁多年 又算唔算易服?
好似又真係無見過有男人激動到咁兜口兜面罵TB
女人係用黎屌架啦
gay佬特別多屎忽嘢
試下你個仔係咁睇你會唔會咁講
//佢地咁講完都唔可以 其他人覺得佢地係支那種架//
所以咪就係歧視囉

咪就係有啲人自以為是咁拗「啲鬼佬認錯我係支那人, 咁係佢哋唔熟啫, 我唔會有hard feeling」, 問題係你同啲鬼佬更正完佢都話你係支那人, 咁咪歧視囉

啲小粉紅夠以為你香港人係中国人啦, 你覺得唔係? 關佢哋撚事咩
咁你咩都可以話關佢撚事、關我撚事啦
成個世界圍住你轉, 關你事先需要有人care好冇
都係條gay佬一面之詞,冇人知當時情況係點
兩個都係變態
不用分那麼細
咪撚搞笑 真真正正發生緊 係你班流動左膠撚內部自己都未講掂數啦 自己都為緊呢個問題嘈 你地一日個人一百種唔同講法
我無睇字喎 tldr
淨係睇左條片既言論就充滿歧視啦
你屌鳩班woke成日分black white 乜乜乜先啦
但tb唔會話自己流動性別
亦唔會逼人認同佢係男人
個呀嬸有D似姜濤
佢中意既又無傷害到人 有咩問題?
有撚講錯咩 有陽剛男人唔做做低賤既陽柔女人 我係佢老豆老母真係當生少個 咁撚核突都有既
覆樓樓上:你咁in咁唔封閉,去tiktok參加而家年輕人新興嗰啲自殘自殺challenge啦
西方分分鐘郁手添
俾我都當場少佢啦
社會總有呢D白咭覺得順眼就亂鳩咁鬧人, 邊個國家都會有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞