易服男於港鐵遭歧視

544 回覆
36 Like 135 Dislike
即係男定女呢?分唔到。
似以前返學有機會見到啲成日掛住讀書,睇漫畫嗰啲眼鏡女仔。

BTW唔歧視依啲人士。
無做壞事就得。
可能佢真係控制唔到咁扮,既然唔係做壞事,由人哋囉。
我性別係一部戰鬥機
抵死
嗱咁以事論事 呢單嘢人哋又冇搞鳩你
係條白卡婆無啦啦鬧人
而家又唔係冇著衫周街走 關你撚事咩
泰國係有男人扮T入女廁強姦女人嘅案例
連泰國呢種對於T相對"包容"嘅國家 啲人都係做咗手術先歡迎入女廁
我認為女人想保護自己安全唔比未做手術嘅T入女廁係一件好正常同合理嘅事
你用"平日嘲笑女性遭受性暴力,然後忽然關注女性權益、逕自假設埋女性點諗嘅男人"黎定義我都好
都係否認唔到冇限制冇定義之下比T入女廁嘅安全問題
要講到個個都有安全風險一刀切ban哂唔公平
咁有個方法可以令風險減少唔好咩? 有咩問題呢?
又唔係冇廁所比你去 只係唔係寫住"女廁"姐
又話自己係女性 點解又唔去理解女性好容易成為攻擊對象呢個point?
今日如果調返轉係女扮男做T B
就唔會有咁多爭議
根本個問題就係錯在佢係香港男人
有人出世冇腳,按你邏輯,佢唔係人啦。
一個女人短頭髮着褲唔化妝絕對唔代表佢係TB
我老母生完仔就日日短頭髮着褲唔化妝,唔通又係TB咩
Karen自己鳩up就得,人地講錯一句就屌人
係disable可以入殘廁,而唔係disable一定要入殘廁你跛左隻腳仍然可以入普通男廁

如果你生得特別醜樣,塊面啲骨頭三尖八角成個原始人咁,又算唔算違反身體結構要入殘廁
TB係外型
sex係一定由生理決定,但gender嘅定義的而且確可以係自己決定
即係佢有鳩就一定要入男廁,但佢可以話自己社會性別係女,即使佢個樣仍然似男人。

因為就算一個真正有閪嘅女人,都可以個樣似男人,或者因為青春期打雄激素而身體外形都似男人。

你可以覺得呢件事好鳩,但個世界係咁架啦,我夠可以話你太樣衰希望你去死,但因為你樣衰係唔會損害我嘅利益,我喺自由社會下只可以接受,亦都唔會行出嚟叫你去死。同樣地人地自稱gender係女人唔會令你受到損失,如果你行到人地面前屌柒佢,都係你理虧。

不過睇死你唔敢喺現實行去人地面前屌人架啦
OFFICIAL TRAILER: "WHAT IS A WOMAN?"

Matt Walsh
173K
Views
May 14
https://m.youtube.com/watch?v=42ivIRd9N8E
啲邏輯柒能到成個廢老唔夠人講就係到錯誤類比
著裙=中意做女人?
你憑乜野話人地係直男?你又知人地identify as 男人?
我覺得好offensive囉 完全唔尊重人地嘅identity
唔該啲cis-woman好好學識用正確嘅pronouns
要好好尊重womanhood囉 feminist
你民國黎嫁 思想仲咁封閉
睇左2秒已經唔想睇,見留言先發現果個人先係施暴者
冇睇過但似刃牙
已follow
應該係片主明明係男都似女仔過佢,所以妒忌唔抵得
你個例子點證明到禁止跨女入廁所(事實上無法執行)就會令到男人唔會扮女人入女廁犯法?
殺人放火非禮強姦夠全部都犯法啦
應該要做嘅唔係攞跨女嚟祭旗,而係教育男性唔好性侵犯人,製造性犯罪受害者可以安心舉報嘅社會環境
只喺禁止跨女使用女性空間呢個議題上關注女性安全風險只係虛偽
都未講歐美國家數據,跨女比順女甚至更易成為犯罪目標,非白人受害者尤其佔多 你理解咗未?

仲有泰國對T包容真係表象嚟,你知唔知泰國人自己做完下身手術之後,都係改唔到自己法定性別?
btw 連登仔講到免術換證會係件後患無窮罪大惡極嘅事,希望你哋唔好移民去加拿大(只需自我宣稱),甚至英國(有醫生紙即可)啦吓
都係東亞呢啲恐同恐跨嘅女權天堂啱你哋多啲
IG 個屎敵仔好撚基
好撚嘔心

片中個女人罵得好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞