第一次喺法奧砌機,砌到一肚氣

1001 回覆
73 Like 759 Dislike
最緊要係穩定,唔好一時30一時90平均60咁
ROUTER問題
#fps game 同mmorpg
lan 同wifi ping差好耐遠囉好唔撚好
>咁靚router 係咪就唔爆ping啊

唔係
Wifi嘅野唔係咁簡單,由其係香港屋密牆厚

利申:大型商場及多層試酒店Wi-Fi師
善後幾好都冇用啦成日咁搞法貪過癮咩比班白卡員工搞到唔敢幫襯
diu唔好講
我部S23U行4.5G都feel到lag
出街插返條lan線先
樓豬係咪細蚊仔嚟
巴打你俾悠二 tg group 啲人笑到臉黃,點睇

https://t.me/+Ar9BxCClJUhmYzg9

就黎推爆
啱呀 快壞啲 又買過隻
用得理尻得佢係咪弱智,最怕係三朝唔埋要攞去整就仆街啦

貼錢買難受我情願做弱智,起碼部機行得走得唔使煩
power哥有冇backup到啲po

連狗講 個個都要理咪好唔得閒 個個

唔知係咪刪咗
而家搵唔返
我岩岩用左下午時間黎測試左以下情況
我試左另外一塊同樓主同型號
B760M Aorus Elite AX Rev 1.1黎試 (蟹chip)
每個方法都試左三次.每次10分鐘黎試
1.
用同樓主同Driver黎試.用同樓主同一個網站黎試.見到係的確有3xx-5xx ping
2.
換左另一個版本Driver黎試.變左低左.2xx-3xx ping
3.
更新埋最新windows.更新windows個時見到更新埋driver.第三版本wifi driver.同情況2係一樣.冇乜特別

之後.我用左另外一塊用Intel wifi chip Ax200 底板
同埋Gigabyte ax210wifi card插落塊b760m aorus elite ax到試
每個方法都試左三次.每次10分鐘黎試
1.
Intel wifi chip Ax200 底板
最高爆到10x - 12x ping.
2.
gigabyte ax210 wifi card插落塊b760m aorus elite ax
最高爆到10x - 10x ping

同埋我見到一件幾有趣既事就係.蟹既平均ping值係全部低過 Intel.只有個位數到十頭ping.而波幅都明顯細過Intel
而Intel wifi.平均多數十尾至20頭.中間既波幅有時都幾大下

我岩岩都已經聯絡左樓主.同佢講左蟹同intel既兩者特別
我都自己主動講左.照樣收機返黎檢查.我會再check多次.
之後如無意外.我會送張AX210 wifi card俾樓主
而由2023年8月1開始
如果有人都係同我買左砌機.而都係蟹.同時都係有爆ping情況.一律可以搵返我.我都會照送intel wifi card

樓主都係滿意我地做法既.簡單講.硬件真係冇問題.driver都有唔同既數值.
暫時係咁.今晚就會收機.check兩日.如無意外星期五俾返樓主
乜撚野package
Packet啊嘛
法奧啲垃圾學人做電腦
咁都有嘢送
CLS,今朝都講過driver問題
仲比乜Q AX200人 (雖然只係幾十蚊)
咁即係GIGABYTE自己揀料問題
底板廠點會冇責任
去到39頁終於有禮物
詳細 965回覆 講左了
太好心啦,明明用舊driver已經解決左
辛苦打咁多字cap咁多圖得張悠老闆賣90蚊既wifi card

AX210 wifi card
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞