[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#108

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
咩mon?
lg gn950
240hz但有scanline問題
可能要降hz用
但VA+mini led 1196zones 對比度係最top個炸黎 唔計oled
傳統edge-lit背光
唔開HDR好過
另外仲睇中咗msi隻G321CU,但呢隻就144hz邊隻會好啲
呢隻有明顯黑色拖影
唔建議買VA MON 除咗neo g系
唔該ching
求推介 27吋 144hz mon budget2500
想問machenike 呢個牌子有冇伏?廣告見到,$1500 27吋2k好似幾抵
g321q 呢
pg32ucdm啦
Qd oled 240hz
都係京東方cheap雞mon, 京東賣緊999人仔
冇比較冇傷害

1500,1600左右仲有acer vg271u同 vg272u,仲有faroll 賣1590既LG 27gr75q-b.
都是京東方cheap 雞mon,差別在lg可以升降旋轉

要質數好d要上1800蚊以上價位,不過咪又係咁用
仲要等幾個月(起碼)
但其實我來玩返21:9 但冇新moon
想買2隻19吋副mon 有冇推薦 同埋依家主要去邊度買Mon
買左隻mac mini m2 發現16:9 好似最fit
想問下如果想要4k moon 27'最少 筆直兩千零蚊港紙 但會係外國加拿大買
以下邊隻moon比較好D 利申返唔打機 會搭埋2015 macbook pro 用 最多睇下netflix
1. philips 288E2E
2. dell s2721QS
3. LG32un500-W
以上3隻moon都係外國買先二千頭左右 想問下邊隻moon好啲
或者有無其他推介
平時主要睇下YouTube Netfliex 少打機
有咩2k樓下27寸mon 性價比最高?
想買隻mon做電腦文書野加玩ps5用
2000蚊樓下有冇好介紹
lg 4k60hz $1399
27ul500? 我見最平都要$1500
同$1900既27up650-w邊隻抵玩啲
咁平用2k 邊隻好少少?
選擇困難
想買個4k mon睇片用 但想問下我張grahpic card會唔會影響到performance 用緊gtx1060 super
同問
2000 樓下 4k 好似得 27ul500/27up650 同牙石 vg289q1a

我有i1display 喺手 用ul500 理論上可以 cal 盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞