[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#108

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
我見philips 個款平均都幾好 但好似色彩差d
定我諗辦法塞27吋mon算
電腦白痴想問下
屋企有個mon放左好耐
搵唔到火牛線

求其搵左條啲機仔線啱插,著識著
但個畫面一路狂震

試過無接電腦線,有個無訊號畫面都係震
應該係唔關顯卡事

係咪條火牛線都關事?
唔好做on9仔
我是這樣,本來等philips,後來夾硬清個位
想請教咁多位
因地方狹窄
最多只放到22寸mon
睇中左呢兩部

Benq gw2283

Samsung LS22C310EACXXK

想問我有時會熄晒燈睇電腦
邊一部冇咁刺眼
聽聞ips面板色彩光度都太sharp
現時市面又好少出VA面板
就算有都好少選擇
希望有巴打幫手解答下
benq比較注重護眼
用咗2283四年有多,冇任何問題
22 寸
請問隻mon自稱high nita 但冇拎 VESA DisplayHDR certified 重唔重要?
冇分區既 hdr =殘廢
分區青光/ oled 重要過 hdr 認證
DisplayHDR certified係垃圾 純粹呃飯食
打錯字high nits
咁即係個VESA HDR 400/600/1000其實冇意義
咁有d想衝thunderobot隻4k miniled
22吋1080p60hz嘛,由i3 3代 5600g 3060ti都係用佢
咩 model ,普通 ips 個 hdr 唔開好過
Mon 廠比錢交保護費咪有
Machenike Thunderobot LU17F160M
HKEPC吹緊,個spec好勁嗰隻,不過係DL嘢
hkepc打手黎
不嬲都係嗰期代理入乜鳩都先吹捧
支brand 睇埋鄰國 review , 同埋好多時 pre-cal 個色冇其他廠咁好
但支brand通常無乜外國review, 得d 乜野bilibili, youtube都係bilibili copy過去...
最少要睇
EOTF準唔準
各APL光度變化
分區控光反應
光暈控制
black level
等等
HKEPC有講, 但又好似信唔過...
想問下3000樓下
27吋嘅samsung mon有冇邊隻好啲
睇左咁耐2k 240+, 好似m27q-x 最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞