[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#108

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
一係買9百蚊樓下既ips 1080p 165hz
平時玩下LOL同睇劇 但係有2部電腦想要有KVM既MON
想問下ASUS VG27AC1A同MSI Optix MAG274QRF-QD邊隻好D?
想問下大家 因為急需買隻Mon做文書野 用兩個月左右就唔要 有邊隻抵用? 因為用得兩個月 所以諗住幾舊水買就算 有1080p就收貨 google睇smartvue同acer就最平 唔該晒
去黃金睇岩心水,俾錢
2手執一隻咪算
Xv275k p3
發覺用左曲mon 用唔返平面
我調返轉
Notebook connect電視
一開hdr 成個畫面灰左,sdr仲鮮色
就算開YouTube有hdr 畫面既片都係灰過sdr
上網一搵好多人都係咁樣
有無人有解決辦法
習慣咗就無嘢
之前平轉曲幾日適應
近排曲轉返平又係開頭點睇都唔慣,幾日後又無嘢
LG 32GQ950-B vs Samsung Odyssey Neo G7
邊部會比較好 thx
Xv275k 27gp95r 唔打機純睇戲大唔大分別?
唔大 hdr效果好啲 色靚啲啲
好睇片源 上網睇既多數本身唔算靚
用過Apple studio display番唔到轉頭
想買隻擺公司
有幾灰
有冇相睇
睇HDR片 vs SDR片
HDR會差好遠
Neo g7 有mini led好d 但曲面
應該係開我條hdmi 線事
我用緊switch 條hdmi1.4黎notebook 博電視
上圖開左hdr
下圖sdr

有冇巴打介紹牌子hdmi2.1
有機會係SDR過飽和架
我試下呢條片先
試左
你個HDR真係灰
我用緊onepad 8k ultra high speed 2.1 hdmi cable
上網睇左好多唔同解法方法
1.sdr 過度飽和
去display hdr setting 郁 sdr hdr平衡條bar

2.我電視開左low latency/game mode,n卡control panel到又on左 low latency會搞到hdr 灰左
3.hdmi1.4唔support 問題hdr問題,但如果唔support hdr,點解又會比我開到hdr?可以夾硬開?
4.
去n卡 control panel到開out put dynamic range:full
Thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞