[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#108

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
原本打算買S2722QC,但發現佢冇DP頭,PC嘅HDMI 1.4b 又唔support 4K同2K。係咪應該買其他mon好啲?仲有咩三千零蚊嘅mon推介
黎緊會砌部4070ti既機,想問問6k樓下,4k 144hz既mon,7成時間睇片,3成打下機,有冇推介?

爬過下文,見到有xv275k同gp27u,但係見到好似話mini led未係太成熟,係咪應該搵番oled既mon?
oled 27吋得2k,仲要貴過6k
mini led 如果你睇片多其實都ok,做文書果陣熄左佢就得
冇圖點知你講咩。。 四隻角通常都係ips glow嚟,四條邊嗰啲就漏光

其實就係上下左右四個角位
同埋左右兩邊
睇落嘅顏色都係比中間係暗少少
LCD暗邊好常見,就算你搵Dell上嚟換過隻俾你分分鐘一樣/仲衰,你試下開去eizo monitor test個網開全黑畫面睇下有冇漏光,如果冇就唔使理
consumer lcd啲均勻度通常都麻麻,如果你要均勻度好,一係買oled, 一係買幾萬蚊嗰啲professional display
但其實我想知我而家呢個情況算唔算係有問題
因為我以前用22吋嗰啲mon都冇試過咁嘅樣
同埋就算我同佢講話換嘅話會唔會有機會都有同樣情況
sor 自膠咗最尾嗰句當我冇問過頭先睇唔到reply
你覺得好影響你用嘅話就同Dell講,應該都肯換俾你嘅
漏光嘅話我嗰隻又冇乜
我諗都算好彩
而家唯一就係有暗角暗邊
以後可能都係買返細尺寸好啲
大尺寸呢啲位好明顯
買左c3 42 thx
唔該琴日setup完隻C3真係好正

另外想問下oled mon條邊整體都係咁樣暗少少係咪正常既
唔正常
唔知係咪即係又中獎今晚再試下先
你真你超級黑仔
仲要換幾多次先冇事
諗諗下唔肯定係咪片源問題,今晚換條再試
3~4k 27吋電腦mon, 有無邊部推薦?主要文書同煲劇用
加多少少27e1n8900
有冇咁唔好彩 次次都係出事post
想問下依家買返 VG259QR

大約1300 會唔會好不智

本身用緊1080ti

但係最近玩fps想換隻144hz 平mon

見呢隻mon以前評價好似幾好
加多幾百有G253PF 380Hz…

差唔多價位我寧願買京東方panel嗰啲24” 2K 165Hz
會,香港有24吋2kmon
雷神25吋2k170hz 賣1399
aoc q24g2 24吋2k165hz賣1399
philips 24吋2k165hz賣1499
全部香港代理,on9先1300買asus 1080p165hz
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞