[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#108

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
1440p睇戲尷尬
得60hz ok嗎
OLED G9
有QD-OLED+鏡面
又係 落鋪望下岩唔岩先 除左呢樣仲有無特別野要注意
42吋mon lg c3 係咪唯一解? 定係索尼會比較好?
LG 樂金 27吋 UltraGear 4K Nano IPS 1 毫秒(GtG) 電競顯示器 27GP95R-B

邊度有實物睇?
腦場應該有, 各大舖都有 display
買左 27GP95R-B 而家玩LOL 每場都幫我全螢幕+無限hz
上網search過話tick 停用全螢幕最佳化就得, 但我跟完都仲有呢個問題
之前用緊N年前21.5' 1080p mon完全冇呢個問題
到底要點搞先唔再全螢幕+無限hz
如果室內太多光源 我建議揀霧面
當電腦用既話
我建議執下d光源
都唔好用霧面浪費OLED
而家仲有人玩lol

lol setting到好似有得較non full screen 同hz上限
自己一間房就易姐
淨係自己塊MON既已經照到背景
太花會越睇越攰
就入in game較左 但玩完一場 開新一場又幫我全螢幕+無限hz
多光源
可能用mini led仲好
高光度 可以抵消到
window setting, 螢幕到較
點撳法
27係市場細定係比較難整
無論mini led 定oled 都係32比較多
搞咩
總會有班人覺得27吋4k冇意思 2k已足夠

大尺寸用mini led可能都好d 密度低d 散熱又好d
OLED可能因為LG panel 有4粒子像素27吋密度太高
Samsung應該都係睇住lg黎出
唔打機齋上網同睇下劇/戲
係咪買ips比較好?
曲面其實有咩好處?
OLED比較好
IPS對比度低 睇片麻麻地
曲面包圍感好d 最好配ultrawide mon
Acer xv275k應該27吋最高質
感謝
咁我search 下oled望望
嚟緊返工要做大量文書工作,諗住帶部macbook air m1 8g同買個mon返去用,想問innocn 24c1f有冇伏?24吋mon用1080p個體驗係咪都ok2k既話我又驚lag機
自已一間書房半電腦文書 一半打ps5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞