請問螺旋式迴旋處問題

491 回覆
2 Like 127 Dislike
同十字路口轉左一樣咋嘛,第二線轉左就要轉返入第二線,唔會閘人地入第一線,就算個路口係黃格,冇線 guide 住你,呢個係約定俗成。咁唔跟約定俗成係咪真係唔得?無話唔得嘅,隔離線無車,甚至全條徍月無車嗰陣,你想點行都得,真係出意外嘅話,差佬都係無嘢好告,搵不小心嚟告。

咁而家迴旋處都一樣,好明顯就係大家有分歧,分咗兩派,未做到約定俗成嘅效果,有啲就認為舊式轉新式,走法一定要有唔同,由於舊式唔可以6入9出,所以新式就自然地覺得應該要可以6入9出先係,如果唔係就會係「同舊式無分別」

而我就撐另外一派嘅,睇返上面巴打 po 咗嗰幾張運輸署嘅圖(左邊舊式、右邊新式 並排展示嗰幾張),比較兩者個走法,根本一模一樣,無變過,真係自古以來都應該係咁行

相信大家再傾落去都唔會有結論,無一方可以說服到另一方。已知嘅事實就係,道路上而家有兩個派別嘅人,下次你遇到嘅隔離線嗰位司機,佢可能同你係唔同派別,咁就自己醒定啲。始終出咗意外又要停車又要報警,都係浪費自己時間
根本普通雙線螺旋式得一種車會cut線 就係第一個出口出既外線on9仔
唔洗講6 9 12 3點
因為唔係全部都係十字型
應該講第一個出口 第二個出口
只要 出第一個出口既車行左線 其他出口行內線
就冇車需要cut線
想問下點解唔得
如果左線冇車就唔會有同線超車問題
喺其他人眼中你係入圈前打緊左燈
後車當你cut 線
內圈當你9出,互相冇影響
同十字路口轉左一樣咋嘛,第二線轉左就要轉返入第二線,唔會閘人地入第一線,就算個路口係黃格,冇線 guide 住你,呢個係約定俗成。咁唔跟約定俗成係咪真係唔得?無話唔得嘅,隔離線無車,甚至全條無車嗰陣,你想點行都得,真係出意外嘅話,差佬都係無嘢好告,搵不小心嚟告。

咁而家迴旋處都一樣,好明顯就係大家有分歧,分咗兩派,未做到約定俗成嘅效果,有啲就認為舊式轉新式,走法一定要有唔同,由於舊式唔可以6入9出,所以新式就自然地覺得應該要可以6入9出先係,如果唔係就會係「同舊式無分別」

而我就撐另外一派嘅,睇返上面巴打 po 咗嗰幾張運輸署嘅圖(左邊舊式、右邊新式 並排展示嗰幾張),比較兩者個走法,根本一模一樣,無變過,真係自古以來都應該係咁行

相信大家再傾落去都唔會有結論,無一方可以說服到另一方。已知嘅事實就係,道路上而家有兩個派別嘅人,下次你遇到嘅隔離線嗰位司機,佢可能同你係唔同派別,咁就自己醒定啲。始終出咗意外又要停車又要報警,都係浪費自己時間
gta既bug畫面
講多無謂,有興趣可以研究吓真實法庭案例。

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30774931&extra=&page=1
另外運輸署仲有另一個做法,就係畫實線,呢樣其實一路做緊,不過由於冇灰色地帶,冇乜人會攞出嚟討論。圖中左手面3入9出,直接雙白線。圖中右手邊,就直接開多條線,用花槽間開。

Btw
坑口以前有牌左線可以9出/12點出
地下箭咀都係左轉直去
而右線冇得直接9點方向出

不過前1-2年拆晒啲牌油黑埋地下箭咀
出錯咪再兜lor, 而家有導航,驚春咩

再講,入錯線幫你唔到架wor. 要問下自己點解一早唔睇路牌同地下嘅提示。
睇牌啦,上黎問乜鳩
只要自己 左線出9點, 其他行內線, 就實冇死
仲未肯認錯
法庭判外圈車 cut 線直去12點位冇睇清楚,不小心駕駛罪名成立罰$1200。
真係唔明d人有咩好拗
做內圈撚話之你係咁兜圈都唔會阻到想出圈嘅車
外圈撚兜圈阻住內圈想出嘅車
行個圈嘅就打右燈, 下個出口出嘅打左燈
好多人都懶得打燈, 其他人點知你幾時出
歸根究底香港人揸車唔禮讓
唔係人地喺正你面前打橫過
係你cut線差d欄腰撞鳩人
完全唔明點解咁多人屌樓主
全世界6入9出都一定行左線,除非兩條線都有左轉箭咀。全個英國+歐洲都係咁行,6入12出兩條線都得,6入3出就右線

香港真係痴撚線 唔怪得知係咁撞車根本冇人識行
成件事就係 運輸署推螺旋處就係講住用個 the best solution 左線出9/12 右線出12/3/6 如果左線淨係可以出9 右線就所有出口 喺交通流量計算上係好on9嘅 所以小藍書 甚至初期嘅路牌地下箭嘴宣傳品都係用左出9/12 右出12/3/6邏輯 每條線承受1.5個出口嘅車流

點知落到地 執法就話唔係咁計 要睇線位右線入咗內圈就係正線 法官跟例都係照咁判 咁呢啲雞毛蒜皮嘅事就緊係無人會修例 運輸署啲公務員亦唔會搞咁多野 最後就為有跟現有例 改返哂啲路牌畫線 留返個建議喺到提下大家

好衰唔衰 班狗比人問得多就跟例拍咗條片 講右線係可以所有出口 結果就連6入12出呢啲正常行法 都比人講到變咗外圈撚 配合埋一班唔係你死就我亡嘅嘅香港司機 一啱哂就衝出去 成日話螺旋處懲罰外圈撚 跟本內圈撚同外圈撚好大機會都係同一班人 外圈贏哂就睇住內圈嚟食 到內圈贏就睇住外圈食 講真唔係熟例揸慣邊有人會靠右轉左 仲要一見人出12就閘落人哋到架

揸車真係互相忍讓注意安全啦 贏哂又點 人冇事先係贏家
唔會係同一班人
因為外圈撚永遠只會行外圈
所以先會去到螺旋處比人睇住黎食
6入9出正常一定行左線,但又唔代表左二線唔行得
因為會計埋呢個入口去呢個出口嘅流量,唔一定預6去9一定只得一條線

香港啲螺旋處,個出口有兩條或三條行車線的話通常都比曬兩條或三條出曬成個出口。咁嘅情況的話呢兩/三條線全部都會正線去最近出口,而越右邊無論繼續留迴旋處定即刻最近出口轉左都冇問題,因為正線去最近出口轉左,而右邊亦唔會再有其他車。相反,越左邊就越傾向要最近出口即出,6入12出就肯定阻人正線。

香港最麻煩係兩種混用
去到現場先睇牌睇綫都未必睇得切
其實新舊嘅用法係完全一樣,只係為咗杜絕6入3出用外圈,但係唔知點解搞搞下會變咗6入9出用右線
因為香港個螺旋同外國劃法有啲唔同
香港係個出口有幾多條行車綫而迴旋處內有相同數目或更多行車綫的話,就會數足出口行車綫咁多條比正線出
係香港個螺旋處劃法所致
全部線正線出最近出口
真係好痴線 明明有套全球通用規矩都搞到咁複雜,轉左點解會用右線
因為右線有優先權
正線閪表示我行正線我惡哂
其實講例係好無謂
比你不停拗自己右邊線6入9出係啱都好
真實情況你慣左咁樣轉 十部車都唔夠你撞
有堆新迴旋處入口前會有箭咀,左線直去左轉,右線只可以直去,唔知點解將軍澳個啲抹哂
但點都好,12點方向出行左線係好正常,讓都係讓內圈走嘅人,右線9點出一定係最危險+on9仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞