請問螺旋式迴旋處問題

491 回覆
2 Like 127 Dislike
大圍嗰個真係咁樣畫左 荃灣大帽山都有一個
9出快左好多 直去唔洗停
我十幾年前考車 都冇呢種新迴旋處規則
又冇聽到有宣傳
唔熟路根本唔知邊個迴旋處係跟呢種rule
其實好撚on 9
https://www.td.gov.hk/filemanager/en/content_182/rs_bulletin_30.pdf

第三頁 螺旋型迴旋處直駛

沿外線行駛的車輛,順先讓從內線離開的車輛
運輸處個諗法應該係平均車流
左線 9,12出 右邊 12,3出 係50:50
如果左線淨9出 就會變 33:66

不過我支持左邊畫死佢淨9出
因為內圈撚其實係好過外圈撚 因為左線淨9出嘅時候 內圈撚跟線出9,12,3都係唔會炒 整體車流因為少左顧慮而加快咗
右線要等入線 熟路嘅9出使用者 會直接簡左線
唔好話螺旋處,連香港用左成百年既迴旋處10個司機有3,4個都唔識用
得閒去下車Cam group是旦搵條迴旋處撞車片睇留言,睇下睇下差D懷疑自己搞錯條法例,近1半人個concept 都係錯
交通燈壞處係冇車都要鳩等。
如果迴旋處撞一撞 會等得仲耐
你問下上面堆人同埋警察

而家真係內圈無撚敵
其實舊畫法螺旋處就最似英國用法
唔係喺連登,法庭N年前已經講咗運輸處指引只供參考,唔係法例。
總結就係:
1. 舊迴旋處: 左線可以6入9或12出
2. 舊畫法縲旋: 左線可以6入9或12出, 右線可以12或3出
3. 新畫法縲旋: 左線只可以9出, 右線點撚樣行都得

咩人就只會睇到咩嘢,講幾多次都無用,所以都係算吧啦
popo 段片 (#79),佢自己揸架警車 demo 去12出口都係用外線入

片尾個 summary 仲好笑,錯到七彩,copy and paste 成堆綠色箭咀然後話9同12出都可以用左線同右線入,想像下如果畫成地下箭咀即係左右兩條線都係咁

咁你話死未

如果話運輸署嘅指引只係指引,咁一條放喺 facebook 嘅宣傳片係咪都係一樣,睇完笑下就算 我就唔信上到法庭可以用 facebook 宣傳片做辯護....即係咁講
法庭案例。唔使拗。

雖雖然係舊式迴旋處意外,但原則適用任何迴旋處。
你啱,唔同你拗
有打燈就大撚晒?內圈有優先權喎外圈撚
好多人楂咗一世車,都以為只要自己打咗燈,人哋就必須讓。

打燈係你話俾其他車知你意圖做乜,但你都要喺安全,唔影響其他人情況下至可以做。
仲有班人係到研究咩原意 指引

到時係個圈撞果陣咪同個官講囉 有咩所謂

易通行 3隧分流原意夠係想減少塞車
講多無謂,迴旋處定螺旋處都係點入都得。出邊個出口就行邊條線入只係駕駛態度問題。9,12行左線入;12,3,6行右線入係一種建議,為咗合理分配車流量。講到最終點判,都係跟地線。

其實好合邏輯,因為迴旋處或者螺旋處有好多型態,可能第一個出口就係12點又得,8點11點2點各有出口又得。入咗迴旋處之後改變主意又點計?與其要強制邊條線入,不如跟地線,外線想繼續行就收慢做cut線,迴旋就只係一條彎路分別有幾個T字路口,螺旋處就一個左入T字路口過少少有個右出嘅T字路口,總之切線就要做平時切線動作,邏輯清晰嚴謹。

題外話,其實入迴旋處定螺旋處,外圈都應該慢少少,稍為慢過內圈車,咁樣大家都會比較安全。因為內圈要出路口會經過外圈,外圈車如果好快內圈車出嘅間隙就會好細,大家都危險。
有打燈又點
佢正線做咩要打燈?
你平時直行會唔會打燈?
睇埋地下有冇箭咀.
有啲1線係左轉+直去. 2線直去. 咁呢啲你就啱.
有啲就1線左轉, 2線直去, 或者直去左轉. 又或者根本無箭咀, 呢啲撞咗你就輸.
你應該慶幸無撞埋去.
其實有劃線先會有箭嘴
等同
兩架車各左右線行直路,你左線只快佢半架車位然後打燈cut右線

多謝巴打你張箭嘴圖
exact7ly就係我想講,當迴旋處係個普通路口咁計,斷唔會左線可以左轉或者直去,而右線可以左轉,咁設計實撞到啪啪聲
現實邊有咁平均,每個出口去唔同目的地都有唔同流量

其實唔一定要分死迴旋定螺旋
如果出口流量細,最左線可以同時比左轉出同直去繼續都得
出口流量大的話,比曬兩條,甚至三線正線出又得
一切都係跟現場劃線箭嘴同路牌
呢D半螺絲處先ON9
紅色要CUT, 藍綠都係正線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞