請問螺旋式迴旋處問題

491 回覆
2 Like 127 Dislike

其實運輸署有講過直出係兩條線都得
不過就要入嗰陣要小心隔籬內圈
出嗰陣就易出好多
咁呢個係螺旋處本身嘅bug
咩「地線係俾本身喺圈入面嘅車睇」真心唔知邊個on9諗出嚟
我仲要留意埋隔籬線係幾時入
唔係實心線點都行得架啦,cut線小心隔離有車呀嘛,條友外圈L cut人線仲大枝野咁
咁內圈6入9出呢個行為咪仲危險

正如舊迴旋處外園撚行晒外圈
不過而家我明知有呢個bug 家就一定做內圈撚
吹咩
其實我想指出佢唔算外圈撚啫
佢算係跟足規矩
只係冇預到隔籬車咁唔跟指引6出9行內圈
不過人哋入圈快過佢就真係吹佢唔漲
其實內圈6入9出跟本就內圈撚

我都唔撚明條友6入12出行外圈做咩會比人屌
不過睇完呢個post 我以後見到螺旋處, 無論咩出口都會行內圈
你點執法? 同埋唔俾個理據係乜野?
本身3點入9點出,你自己6點左入出12要直去,都係會咁撞,個設計生成係咁冇得救
大佬, 你揸開車都知如果佢3點入, 你本身入圈已經見到佢啦
如果佢同你一齊6點入, 佢行內圈, 佢就係正你盲點位
不過放心, 如果個個都話內圈入6入9出無問題

我就一定行死內圈, 正如外圈撚一樣
執唔到法即係無錯
我完全認同你, 話人左線直去都係外圈撚個班其實有冇車牌?
所以我只想講佢設計失敗,要靠人自覺去補救,但香港人從來都唔自覺,所以佢個設計係失敗中嘅失敗

你6入9出點都係行左線架啦,除非你想搵錢
畫有畫好,唔畫有唔畫好
畫死咗箭咀,外圈想唔出住,停定讓埋人先 cut 線繼續轉圈都唔 cut 得,會迫住出圈,可能兜2公里先返得返嚟
唔畫箭咀就有呢個內圈 6入9出嘅 bug,無兩全其美 (其實只要抹剩入圈前讓線前嘅箭咀,淨係抹走圈入面嘅,已經可以解決)
你講得無錯,講咗14頁,嚟到呢度仲堅持內圈6入9出係啱嘅人根本上就係同傳統舊式迴旋處會喺外圈行到3點鐘出嗰班人係同一班人嚟,佢地會覺得因為法庭有案例(其實冇案例判過內圈6入9出,啲案例係其他迴旋處、或者其他出口嚟) 就可利用呢個 bug 去自創一套新走法,就算有交通意外嚟都可以收錢,所以咩都唔驚

最諷刺係呢班人就係大大聲話人地外圈L,只不過而家新畫法唔同,佢地由以前做外圈L變咗而家係內圈L,呢班話人地外圈L嘅人冇真係識行迴旋處,佢地只係想撞咗車都唔使自己賠錢 (喂其實不如首先避免咗交通意外嘅發生先?)。佢地想複製返舊式可以行外圈走到尾嘅呢套百搭嘅方法,以為只要將外圈改成內圈,喺新式螺旋形迴旋處就可以百搭咁9/12/3都出得,事實就唔係咁簡單囉。新式改用螺旋形嘅畫法就係想做返交通分流,唔想以前外圈嗰班人個個繼續行外圈,所以根本唔可能容許一條線去晒咁多出口嘅走法
咩叫想唔出住係咪on9, 畫左點都好過唔畫, 畫左咪就係正常全世界迴旋處個用法, 完全唔明點解可以右線轉左
想唔出住即係例如我以為我12點出,我喺外圈入,點知臨去到發現個出口嘅牌寫住嘅唔係我嘅目的地,我實際上原來要再下一個(即係3點)先出,但我已經喺外圈,隔離有車冇車都好,我都要 cut 線 (因為係螺旋形畫法)
如果地下畫咗只准直去嘅箭咀 (箭咀位置係 9點鐘出口之後、未到12點鐘之前嘅外圈行車線),咁就算情況係安全,我都冇得改喺3點出,要迫住12點出去兜大個圈再返返嚟

如果圈入面冇只准直去嘅箭咀,只要情況安全我就 cut 得返可以繼續轉去3點
設計本身無問題,圈入邊嘅線亦都幫到內線嘅人出
係香港幾個部門執行有問題
以前螺旋處前有鍵嘴,路牌都有劃左右兩條線點行,運輸署有指引
但現實係執法時唔會考慮上述因素,只睇地線

然後而家抹走鍵嘴,路牌換埋模棱兩可劃法
典型官僚做法,唔係去教育人哋點行 (警察facebook仲教人直接6轉9),反而係拿走晒啲指示
基本上即係你鍾意點行就點行,到時只睇線 (而問題係條線本身設計上並唔係比準備入去嘅人睇)
問題係本身係迴旋處停車已經好唔安全行錯路咪兜個圈, 你咁做其實就真係做左外圈撚
舊式,正規6點唔係可以簡9同12出咩
點解會話冇品?

你話6點去3點或去返6點都霸住外圈就話啫
所以佢咪話舊式樓豬就嬴囉
舊式外圈撚係無撚敵
因為舊式都好唔係第一個出口就出都係外圈撚
其實外圈9,12 出都係好撚正常, 12出都叫外圈撚究竟連登有幾多人係有車牌
你覺得好正常就係啱?
同埋你憑咩覺得我冇車牌
運吉處都冇講明舊式係點所以先咁多外圈撚
我自己除左第1個出口都一定係行內圈
其實喺迴旋處前幾百米已經有牌叫你選定行車線

你gps 都會叫你第幾個出口出
迴旋入面根本唔應該停車

On9仔
道路設計同執法唔相容已經係失敗,你政府部門整d野出黎可以同法例相沖係咪on9

個設計係為左解決外圈撚而變成養左內圈撚,等於車流冇增加過,問題冇解決過,都係失敗
喺嗰刻係,但我認為外圈撚係泛指啲唔理隔離有冇車,情況安唔安全,阻住人地出圈都繼續兜圈嘅 pk。通常都係啲缺乏駕駛經驗,對交通情況缺乏 awareness 先會唔知內圈有車要出都夾硬兜。

而我而家講緊嘅係我知道自己 make 咗 mistake,揀錯線入圈,然後喺圈入面係喺充分視察交通情況之下 cut 線,咁佢真係一條虛線嚟架嘛,虛線就係俾你喺安全情況下 cut,如果依你講法 cut 都唔 cut 得,就不如直接畫實線?

至於迴旋處停車會唔安全,呢個我完全唔同意。迴旋處唔係高速公路,車速唔高。要 cut 線嘅話交通又繁忙,就一定係收慢,最惡劣情況係要停車。我唔知你平時點揸傳統舊式迴旋處,舊式要去12 點或3 點,我一樣會右線6點入內圈,咁去到3點出口又點做?隔離平排有車,我唔知佢係咪外圈撚,點都忌佢3 分,一係快過佢一係慢過佢,如果快唔過佢嘅話,我實讓咗佢先,肯定佢一齊出我先cut 出去,所以行迴旋處係成日要收慢,而最繁忙嘅情況如果外圈 keep 住有車(我由6點入, 經過9點12 點都 cut 唔出外圈),我就會臨到3點時喺虛線前停車,等外圈真係冇車先至 exit

點可能迴旋處停車叫唔安全,我真心希望你唔好鼓吹呢樣嘢,咁樣只會令到啲正線撚繼續橫行霸道,傳統式迴旋處嘅外圈撚繼續無視全世界地自己兜圈

迴旋處係應該互相忍讓,首要目的係避免交通意外嘅發生,喺唔清楚對方意向情況下就應該收慢、觀察清楚,如果要 cut 線就要安全情況下先好 cut 線,因此迴旋處入面要停車係經常需要做嘅動作嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞