請問螺旋式迴旋處問題

491 回覆
2 Like 127 Dislike
你張圖係舊式迴旋處
樓上同上面條柒頭講緊新式螺旋處(都冇幾新)

你可能有牌,不過唔識字,或者需要從新做視力測試
你分左個迴旋處係新定舊先
同埋你搵片睇下
新既迴旋處 內線係可以6入9出 佢夠快入到去 就去邊都得
運輸署冇講喎
已經寫住螺旋處
其實唔係
以前未有新迴旋處
真係教人 左線去9/12 佢用舊個套去諗 佢係無錯
晒氣啦
根本個個迴旋處 螺旋處都唔同
你第一次去 睇唔睇得切個路牌

有d無啦啦出口2線變1條線
有d螺旋處無啦啦有個出口劃條單白線

仲講觀念

不如你驗下眼先
左邊傳統迴旋處 右邊螺旋處
唔識字都識睇圖
點解樓主連點撞都冇講到都可以幻想咗幾頁回覆
但同時唔會有人外線 6入12出咁撚on9
就係畫埋出嚟你都睇唔明2 號位同3 號位之間 cut 過嗰條虛線,不論紅色或綠色車路線嘅 (2 去3) 都有 cut 到呢條線,呢個情況最多只可以講成為兩架車一齊 cut 同一條線,後上嘅紅車行得快,隊上去夾硬唔俾前面架綠車cut,真正打起上來要睇邊架快上到線,後車上晒線之前係咪前車仲未開始 cut?如果兩架車一齊入,根本後車就要就前車啦,因為後車可以睇到前車而前車睇唔到後車,後車明知而夾硬隊埋去前車製造交通意外,已經係不小心駕駛。
如果要講成後車已經喺正線,而只有前車在 cut 線,後車冇 cut 到線,都講唔通,事實係紅色同綠色都有一齊 cut 到呢條線,而唔係只有綠色有份cut。呢個唔係本身大家都已經喺迴旋處入面嘅情況,如果本身大家都已經喺圈入面,淨係內圈鬥外圈,咁就一定只有內圈可以出,因為呢個先真係有一方要 cut 另一方唔使 cut
你外圈6入12出係你要cut 線睇人
人地內圈點出都得
https://youtu.be/koK_a4KYs-E?t=354
而家就係講緊本身迴旋處設計就係左線6入9或者12出,12之後嘅出口行用右線入,唔應該6入9出。就係講緊香港迴旋處個個做外圈撚,所以整個螺旋但係個個做內圈撚。香港人就曲解晒迴旋處嘅功能,連立法執法都係咁,下下都話跟線,到最後變晒外圈撚同內圈撚,迴旋處最後都發揮唔到最大嘅作用。同其他地方嘅概念完全掉轉
好彩暫時只係睇片同鍵戰見過右線6入9出,現實仲未見過。
其實螺旋處真係左線轉左,右線9,12,3,6好啲,如果唔係使乜分兩種, 不過我只會左線轉左,唔會直行,而右線唔會左轉,發生意外機會一定少好多,唔係賠唔賠嘅問題,係安全至上
不如你分析下97樓既回覆先啦

點解唔可以6內9出先

如果6外可以優先選擇9 12出
咁同舊式外圈撚有咩分別呢
你啱 寫左
但我可以話比你聽張圖FAKE鳩人
呢幅圖咪就係有呢個牌先係跟你呢個行法囉
你自己搵下多唔多過5個有呢個牌既螺旋處
其實假如有車3入9出
你行外線唔出9想落12 咪又係要睇住佢讓俾佢
螺旋處本來就係想令內圈嘅車易走啲 你6入12出行內線嘅咪到你惡撚哂囉
你可以話佢 右線6去9 老撚土
但佢入左線 事實無錯
舊式外圈撚係6入3出都行外線

張圖答左你可唔可以6內9出
Exact7ly 阿

我以為我真係畫得咁閪,寫埋1、2、3位置,講埋我出車先,同時踏條虛線,但係後面睇啲唔睇啲,又話我搏收錢又盛,好癲
螺旋處條線又真係內圈無敵喎

內線9點出都真係正線

唔使解釋呢個牌
因為已經換左了
而家轉曬
呢張圖唔係fake人

係有呢個牌既螺旋處就跟呢個行法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞