請問螺旋式迴旋處問題

491 回覆
2 Like 127 Dislike
好似你係你錯wor

以前教車師傅都教我,總之唔係下個路口即出嘅話(6入9出),一律行内圈
你螺旋處唔係第一個路口出就行內線啦
依個講法有道理
所以除非第一個出口(9 點)要出
如果唔係我老閪都行內線
依家講緊螺旋處
你拎個舊式迴旋處出黎講乜春
自己比較下螺旋處同迴旋處地下條線有咩唔同先啦
想問下你,如果6內入,9出,咁樣揸又得唔得?一樣冇 cut 過線,仲唔係我贏晒?

係阿,3入9出已經行緊,佢未過晒我車頭我點會出?
直行唔係可以靠左線咩
新式就係為左減少舊式外圈撚嘅問題
本身左線應該要劃實線只可以9出就冇問題,而家變撚左虛線就造成左樓上果d分唔清新舊嘅on9炒埋一碟
一巴巴車埋去上面班傻閪度
個問題係外線車喺9點個路口真係咁啱打橫切過條內線嘅正線

其實換轉內線架車當係12點入,或者3點入都好
外線車咁樣cut都係要讓內線車出9點
所以其實內線車邊個入口入螺旋處唔影響輸贏

只係而家6點內線入出9點比較罕見同老土,但撞咗嘅話睇線其實冇得輸
個情況同迴旋處外圈撚一樣,老土但無敵
個問題咪就係 你去12 , 去到準備過9點 姐係未過虛線位
你就要望有無車 你望到有車 你就要讓 因為人地已經有優先權
條片就咁睇過下啦
但有冇考慮埋 迴旋處大細 同埋有三線先
迴旋處夠大
咁6內入9 就著數唔大 轉灣扭軚要多左
所以一定係慢過6外
而且車流量都係問題啦
香港地迴旋處咁細 通常車速都快
真心好多假日牌既又細膽 又遲遲唔肯出
咪造成外內圈撚囉
你會唔會搞撚錯曬,人地見你行外線,下意識都認為你係9出啦,咁可能諗住行內線同你一齊係9點孖住出囉

但點撚知你係條外線撚格硬cut去12點出,咁味唯有俾油爬你頭囉

佢唔俾油,一係停係度等你違規cut線橫過咗先,一係佢跟埋你兜多個圈先出返9,你明唔撚明......

不過道理上就兩個都on9,佢要9出理應係要跟住你尾入,唔應該去內線嘅,但實際上佢就又真係冇違規,違規個個係你
運輸署本身係建議直去一樣可以用左線 可以睇吓將軍澳迴旋處啲大牌
係之後發覺同現行法例有抵觸先當冇咗回事抹走哂地下啲箭咀
螺旋又好迴旋又好
d人瀨野多數都係唔識睇地線
咁多頁啲人都拗緊你錯佢錯 大家個世界係咪無打和 大家一齊錯呢回事?
你個箭咀畫咗內線入,但入咗外圈條線
咁緊係唔得啦
佢有優先權 講經咩 左線個部要出 唔讓 就點都輸
因為個箭咀係道路標記 抹咗佢就告唔到不遵守道路標記
而出面個大牌只係行車建議 並唔係命令 更加冇得用嚟執法
新式螺旋處都有佢嘅缺點
內圈L係仆街,但佢真係大L晒

其實唔俾用右線6出9入亦都會有好多問題
跟住就會有人鬧,
第一個出口係10點鐘 11點鐘 甚至係12點鐘 可唔可以用內圈出?

另外,19 20年將軍澳有啲螺旋處試過畫
左線右線 分別只可邊個出口出
呢種設計亦有佢本身問題
因為啲車cam好難影到左邊同右邊車輛動態
你隔籬嗰條友死都堅持話自己唔係同你平排出
警察又真係好難查

所以我估計運輸處/警察就基於以上原因
索性只係睇線就算
令到內圈L可以大晒

只要你
6出9入行左線
6出12 3入行右線
其實係好安全
揸車正確
其實人地打燈
讓一讓真係冇咩所謂
根本唔會慢得幾多
係得 的士佬
好似反射神經咁撚樣,人地打燈,就即俾油
所以新舊式只係做內圈撚定外圈撚嘅分別
一係修法一係完全棄用迴旋處 如果唔係個個都只會行有法律保障嘅嗰條線
咁當然
如果真係有車cam影足全程
咁讓快速cut線都衰左先啦

但事實係搜證好困難
亦唔會有第三身影哂成個過程

基於自己外圈撚 理虧在先
而法例懵糊 灰色地帶
咁點解外圈撚仲唔乖乖地入6內做禮讓車主呢
但無 cut 到線喎,樓上好多人 emphasize 6入可以9出,個 reasoning 係話自己正線,外圈係 cut 線,所以外圈要讓嘛

喂我咁畫法仲唔係宇宙最強?6點鐘左線嗰條係讓線添喎,佢應該等我過埋先可以出啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞