請問螺旋式迴旋處問題

491 回覆
2 Like 127 Dislike
點解傾傾下會越來越低B
張圖個cut 法玩野咩

純分享:
歐洲有d 回旋處的cut線位直頭變左石躉唔比你由內線直出 即係要係內圈早一個出口cut去外圈 再只有外圈可以出 但呢種應該唔岩香港地少的設計 要個回旋處好大
我都想問一個情況,如果我係6點位出見到有架車喺3點位未入回旋處,我入咗回旋處佢先再入,不過因為回旋處細同佢車速高,我哋兩架車都可能有啲啲貼,我呢個入線舉動算唔算有問題?
如果佢入回旋處收慢再入係唔會有任何問題。但係個情況係佢大路full speed 直出先會貼啲。
首先 回旋處本身已經唔應該高車速 齊齊老不
第二 入回旋處有讓 入果下撞一定係入果個輸
第三 佢入完後 你內圈cut外圈搞到佢攔腰撞你 咁係你冇係安全程況下cut線
呢單嘢正常應該私底下傾掂?
搞到要上庭?
因為其實有得打下
內圈6入9出呢個行為到底係咪正確

不過事實香港啲官就係睇地線
所以造就咁多外圈撚同內圈撚
大圍嗰個成日都係咁
一有車行最右線我都預定佢係唔識入圈
問題係兩個一齊入,純粹係車速問題先會貼。唔關咩內圈外圈事。
我舉一個好明顯係入錯線嘅例子你就識得衝出嚟反對
咁即係你都同意「入錯線」原則會大於 「淨係睇地線、正線者嬴」原則啦

我喺 #156 已經講得好清楚我並唔支持呢種行法,只係想用例子去指出淨係睇地線唔係大撚晒

只要你入錯線[/size=4],無論你係唔係正線都好,你都係衰

如果你覺得 #156 走法係好荒謬嘅諗法,荒謬到你要去質疑我有冇牌嘅程度
咁……而家你仲死撐緊右線6入9出係「因為佢係正線」所以可以照出,在我呢個角度睇你,就係同等咁荒謬嘅程度
你係咪仲未明白自己撐緊嘅嘢有幾荒謬

運輸署黃書/藍書一早寫得好清楚
左線入迴旋處係可以去9/12點出,右線入迴旋處只能 12/3 點出

根據[size=5]左入左、右入右
嘅原則
就算連上面幅圖咁樣右入左兜去12點都係入錯線 (隔離無車另計,無車就你點行都得)
用返你嗰句問返你︰咁基本你都唔知?

咁更加唔使講右線要9點出,9點出就更加錯得離譜
咁基本你都唔知?
點解你會撐咗咁多版「淨係睇地線,正線者嬴」原則,根本講咁多都嘥氣,而家你係犯咗入錯線原則

傻仔,咁基本你都唔知?

你要9點出就只能用左線入,由你用右線入嘅一刻已經入錯線,無論新式舊式迴旋處都一樣
而你上面都已經表明「入錯線」原則會大於 「淨係睇地線、正線者嬴」原則
所以你根本唔應該支持右線可以6入9出

睇地線唔會睇得出有冇入錯線,可以完全跟正線行都係入錯線,#156 嘅極端例子就反映到

做人要貫徹始終,唔好一時又話「入錯線」原則嬴,一時話「睇地線就夠」,不如唔好彈出彈入,揀定一邊先好再討論。

如果你能夠睇到呢度,而你都仲係想講 「我唔理,總之就睇地線」,咁就代表你一樣會支持 #156 呢啲咁極端嘅走法,對唔住我地無嘢可以討論落去,因為我都唔支持 #156

TLDR 巴打你真係on9得好可愛
因為有個低B仔係度玩野囉我都廢鬼事再同佢拗 智商問題
迴旋處一定係讓右邊車,我係你我會等3 點車過埋先

然後你亦有優先權於9點嘅車(你喺佢右邊,佢要讓你)

實際操作要睇車速,你有冇信心同佢一齊出,而佢追你唔到

如果佢又未出你又未出,照計一齊出就唔會撞

如果佢係26,你係46 ,一般26 加速快,一齊出佢都追到你。又或者你揸緊大大架雙層巴士,你要霸晒成個迴旋處嚟轉,都係一樣,你要讓到右邊冇車先出得
咁咪係囉,用右線入迴旋處,然後9點出,已經入錯線啦,仲講咩嘢睇地線,左線入迴旋處嘅車係要直去,你右線轉左咪會閘到人地囉
黃色咁行係叫入錯線, 就算冇意外都會比人告

冇意外冇事 當你cut線 但我覺得條友根本冇牌
左入左 右入右 咁基本都唔知 仲要同人拗足十幾版條友叫cctoy 真係冇改錯名
我舉一個好明顯係入錯線嘅例子你就識得衝出嚟反對
咁即係你都同意「入錯線」原則會大於 「淨係睇地線、正線者嬴」原則啦

我喺 #156 已經講得好清楚我並唔支持呢種行法,只係想用例子去指出淨係睇地線唔係大撚晒

只要你入錯線,無論你係唔係正線都好,你都係衰

如果你覺得 #156 走法係好荒謬嘅諗法,荒謬到你要去質疑我有冇牌嘅程度
咁……而家你仲死撐緊右線6入9出係「因為佢係正線」所以可以照出,在我呢個角度睇你,就係同等咁荒謬嘅程度
你係咪仲未明白自己撐緊嘅嘢有幾荒謬

運輸署黃書/藍書一早寫得好清楚
左線入迴旋處係可以去9/12點出,右線入迴旋處只能 12/3 點出

根據左入左、右入右嘅原則
就算連上面幅圖咁樣右入左兜去12點都係入錯線 (隔離無車另計,無車就你點行都得)
用返你嗰句問返你︰咁基本你都唔知?

咁更加唔使講右線要9點出,9點出就更加錯得離譜
咁基本你都唔知?
點解你會撐咗咁多版「淨係睇地線,正線者嬴」原則,根本講咁多都嘥氣,而家你係犯咗入錯線原則

傻仔,咁基本你都唔知?

你要9點出就只能用左線入,由你用右線入嘅一刻已經入錯線,無論新式舊式迴旋處都一樣
而你上面都已經表明「入錯線」原則會大於 「淨係睇地線、正線者嬴」原則
所以你根本唔應該支持右線可以6入9出

睇地線唔會睇得出有冇入錯線,可以完全跟正線行都係入錯線,#156 嘅極端例子就反映到

做人要貫徹始終,唔好一時又話「入錯線」原則嬴,一時話「睇地線就夠」,不如唔好彈出彈入,揀定一邊先好再討論。

如果你能夠睇到呢度,而你都仲係想講 「我唔理,總之就睇地線」,咁就代表你一樣會支持 #156 呢啲咁極端嘅走法,對唔住我地無嘢可以討論落去,因為我都唔支持 #156

Sor,上個 post 唔 expect 成版紅,我再執過再 post
我明白你講嘅駕駛原則,不過只有撞咗車,先有對與錯嘅討論,我亂咁入線,冇撞車,唔會俾人吿。所以你係例子入邊,要加埋邊個位撞車,先有得討論對錯
1. 螺旋處真係比你內圈直出 你可以話真係容許內圈撚
2. 螺旋處的確容許6入9出 跟地線係大晒
3. 以上討論係離開螺旋處 唔係駛入螺旋處

你質疑緊的其實係點解用螺旋處唔用回旋處
運輸署亦一定衡量過先決定用螺旋處同傳統的迴旋處
(咪就係迴旋處太過縱容外圈撚,個個排外圈,螺旋處令到只有6入9出的人會行外圈,所以螺旋處對於大部分車輪都係6入9出的路面係好effective)
其實你打咁大段野都係圍繞右線唔應該6入9出
正常冇人會咁行,咁樣已經係唔岩在先
呢樣野係人都明
但而家個問題係撞左邊個會贏
點解外圈撚可以咁肆無忌憚
就係因為撞左佢會贏丫嘛
常理係點係人都知係人都明
不過撞左個官點判邊個收錢呢個先係重點
如果大部分車都係6入9出 咁直接縮細個螺旋處 開個左轉專用路口啦

事實上大部分冇左轉支路嘅螺旋處主要車流都唔係6入9出 更多嘅可能係6入12出直去
你個牌淘咗幾錢
佢畫嗰d 線全部都係右線大曬既case

變左好似佢嗰頭反右線6入9出,轉頭又撐
開個左轉專用路口會令個螺旋處更大
縮細左個螺旋處又令其他出口的flow有影響
呢d 應該有simulation 同 rule of thumb

但而家針對的唔你設計問題
面係設計本身就係要鼓勵大家行內圈唔好行外圈
以前d螺旋處入口有畫箭嘴,左線可以轉左或直去,右線只可直去,而家俾運吉署抹走哂先有咁多爭拗。如果右線6入9出係啱,咁imply左線只可以左轉,唔係就一定撞,點解運吉署唔係左線畫做只可左轉?根本佢自己d指引就唔清晰
屌那星,你呢D咁嘅錯誤觀念竟然有咁多正皮,有柒頭仲話係因為要收外圈L皮,真係cls。

運輸署整個螺旋處出嚟懲罰外圈L而唔係疏導交通,真係你地先諗到,有冇牌架?
如果外6入12出個架係長車,咪多多都唔夠賠?

唔識就睇圖啦,運輸署叫你左轉行左邊呀,cls
鼓乜嘢厲行內圈呀?整個螺旋處懲罰所謂外圈L而唔係疏導交通,係咪搞笑呀?

運輸署出晒圖都有得拗嘅?

以前內圈淨係utrun用,導致外圈塞車,所以整個螺旋處出嚟,外圈出9、12,內圈出12、3,去疏導交通呀嘛
就係以前成日內圈出外圈撞咗都係外圈贏9成。咪搞到個個都唔行內圈逼曬去外圈囉。轉咗個螺旋處咪變到內圈贏9成囉。運輸處夠叫人唔好3點出行外圈啦,你睇下D繁忙嘅迴旋處有幾多個跟
同埋你個咩內圈淨係調頭係咪199X 年車都唔多架嘅年代呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞