請問螺旋式迴旋處問題

491 回覆
2 Like 127 Dislike
紅色出口得一條綫
點樣可以唔用外綫離開
永遠都係左線可以左轉直行 右線就只可直行
右線可以左轉直行 左線只可左轉

係香港唔知jm9搞到亂晒 地下又唔畫箭咀 考牌又唔教 明明有晒規則但係各有各行
唔明點解變左做影線, 明明之後變番2條線
將軍澳果幾個早幾年係有劃箭咀.
google map見到而家抹走晒, history係見到有.
我記得有見過個CASE係果頭2線左轉, 結果告不依交通標誌行駛.
混合型先最on9,越來越多呢啲
運輸署畫法睇交通流量,多車流會喺嗰個出口出嘅就俾兩條線內圈外圈一齊出
你呢個十八鄉係其中一個
仲有荃灣大涌道迴旋處都係混合型 (往九龍方向係螺旋形,其他出口係傳統式)
將軍澳唐明街迴旋處 (由唐明街往將軍澳隧道/九龍方向 內圈出唔到,要 cut 線,其他出口都係螺旋形)
粉嶺馬會道迴旋處 等等
不能盡錄(可能仲有更多我未發現嘅)

對我嚟講,係咪真係咁無所適從,我覺得又唔係喎,因為睇真啲運輸署個建議(雖然好多巴打未必同意),新舊走法係一樣,重要嘅事要講多幾次,我無打錯字,新舊走法係真係一模一樣。運輸署個建議走法由始至終都無變過,我講緊嘅唔係 cut 唔 cut 線嘅問題,而係揀內線定揀外線嘅選擇上,當然地下虛線畫法會影響幾時要 cut 線幾時唔使cut 線,但唔會影響揀內線入定揀外線入嘅選擇,所以就算去一個未熟悉嘅地方,我揸法都唔會因此而需要改變,咪去到先睇下要唔要 cut 線出囉,要咪打燈讓人之後先至出。揸得車就預咗隨時要做 cut 線嘅動作
其實新舊走法真係一樣
呢個我同意

如果正宗小小揸, 咪12點前外線, 12點後內線
臨到出口轉定出外線而唔係內線直出

基本上理撚得佢混唔混合都無所謂
舊畫法縲旋係點?
大涌道迴旋處應該點行? 內圈一到路口位就變雙白,反而行外圈就路路暢通。真係逼人做外圈撚
其實有幾難
內圈入,每過一個出口就cut一條線,又快又易出
事實上好撚多仆街
係唔撚係都行外圈呢
有世事無絶對,你覺得你啱,佢覺得佢啱。千錯萬錯都係一套規則,各自表術,唔清唔楚,無寧兩可。香港人不嬲燥底,如果個個肯讓多一步已經世界和平,一日炒少幾單。
所以係日本揸車真係舒服啲,好多人肯讓,大路讓小路又有,讓對頭過先等對面唔洗塞死又有。

成件事如果你兩個掉轉,你行內,佢行外,咁就已經世界和平。

又可能對家係第二度覺得自己啱,屌緊你依個外線師兄。

兩個都有啱有唔啱,打和,super
一時三線一時兩線,真係要熟路早啲兩線變
三線呢個位cut先得

遲左cut會變cut雙白
cut唔到咪轉多個圈
miss咗個出口咪兜個圈囉 又唔係會死
你紅車個位落到嚟,如果你去愉景新城,過咗往麗城個出口就會揀中線,2 變3 唔會仲留係入面第3線啦

過埋往屯門嘅出口即係你第二張圖嘅單白完咗之後就可以再 cut 出外圈,咁去到往愉景新城出口就可以直接出

如果你係出返九龍,第二張圖藍圈條單白唔會影響你出返九龍,喺內圈出都得

大涌道迴旋處得往九龍出口係螺旋,其他出口都係傳統式,所以學樓上巴打咁講,每過一個出口 cut 出一條 (其實螺旋都一樣)
你咪成件事最反智嗰個
螺旋處6點入12點出都仲揀外圈入
自己on9仲咁大聲
佢而家個設計就係留左呢個漏洞,你吹得佢漲呀?
流量細根本唔需要有兩條線,成個設計本身都係多餘
運輸署可以etoll 都搞到成地屎, 迴轉處咪算小事
see #317
直接行外圍咪得

反正跟地線外圍無敵, 行內圈又有機會比人頂死出唔到要轉多個圈
呢個位唔熟路,cut 緊先見到條實線
大涌一定做外圈L
其實最基本, 唔比內線6入9出
已經可以debug

而家問題係判就睇地線, 6入9出反而係正線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞