請問螺旋式迴旋處問題

491 回覆
2 Like 127 Dislike

有講呀, 仲好清楚, 係你冇睇
全世界都係咁行, 唔係我覺得
你諗下個個make mistake 都咁行, 係迴旋處中間停車, 會發生乜事 停車唔代表係安全
畫死左箭咀, 外圍係可以繼續行架喎
以前有箭咀係臨入外圍前, 直去+轉左, 內圈直去

仲無埋內圈6入9出 bug, 因為內圈唔比轉左
其實你識行既話

新款同舊款都無分別
個理論都係12點前外圈, 12點後內圈, 行內圈臨出圈前最好cut 返出外圈
我就唔明有咩好拗
其實入迴旋處前睇清楚右手邊有乜車嚟緊打乜燈先唔得㗎咩
中國人揸車真係亂鳩咁嚟
有早知就無乞衣啦
你講嘅係入圈前揀啱線入就無死,鬼唔知呀媽係女人,你講嘅實啱嘅
但係呢個係past tense,已經係 30 秒前嘅事

先唔講有啲牌根本冇幾百米預警咁長,可能得100-150米? 而由你見到個牌直到你去到讓線要入圈之前都可以冇機會 cut (交通情況唔容許、隔離平排有車,或者已經到咗太接近路口嘅危險警告線)。對唔住係我垃圾,cut 唔到線,係我唔啱,對唔住長官

我特登唔想提 gps,不過你講起我又講兩句啦,gps 係可以 fake 你嘅,啲第X出口嘅呢個 X (數字) 可以錯,不能盡信,其實唔係 gps 數錯,而係人嘅問題(對唔住,其實都係我問題,係我垃圾)
我地一般習慣9點係第一出口,但有啲迴旋處嘅9點得入圈冇出圈,常見情況係有粉嶺火車站嗰個同埋大學站往科學園方向嘅第二個迴旋處(澤祥街東面迴旋處),gps 會認到唔當9點係第一出口,12點先係第一出口,之後啲 number 就照順延,其實gps 冇數錯,係我太垃圾啫
前幾年咪見到條片有車喺澤祥街(科學園)迴旋處逆線落吐露港南行方向條 ramp,我估條友都係聽錯 gps 叫佢第一出口出就自己左轉
利申︰唔係我嚟
交通規則寫到明未入roundabout 既車要give way已經喺入邊嘅車
我都唔明有乜好討論,咁撚大部車喺你面前打埋燈,你照衝埋去?
就係有討論價值, 因為你錯
原則上你講嘅我都好同意,只係有 extreme case 時要小心
有你咪講囉
內線部車又冇打左燈先
一句講曬螺旋處除非你第一個路口出
否則一律行內圈就無死
內圈出路口永遠係正線點撞都唔輸
其實拗足咁多年仲有咩好嘈
最後判右邊架ST嬴, 不過唔關有冇打燈事
平時行錯線cut 唔到你都要照行架啦個個行錯線就停係馬路中心咩, 行錯一次下次就識啦
咁你講d唔講d點討論
次次呢啲post 就知點解迴旋處成日撞
根本睇地線咪得 成班係到簡單複雜化
其實gps係有得用眼睇

入迴旋處都唔揀定線,咪兜路囉

你喺入迴旋前直路都冇空間cut線,去到迴旋處入面反而cut得到,你個假設都幾神奇

你行外圈想直去12點,內圈一直有車冇位俾你cut,你係咪停喺出口封死成個外圈前等到佢有位? 有啲迴旋處真係可以幾分鐘都唔停架喎
點會呀,「平時」嘅話,cut 唔到咪等到 cut 到為止,唔會唔安全架喎

如果你連有車停喺馬路中心嘅情況都處理唔到,似乎係你有問題多啲喎,香港人真係咁趕時間咩

如果係高速公路嘅話我會同意你嘅,喺高速公路停車真係會對後車造成危險,但迴旋處係屬於市區嘅路,應付前車因任何原因停低係後車司機必須要有嘅技能嚟。如果你停唔切,一定係你車速太快囉

你可能會心入面講幾百句粗口鬧我阻住你發達,但我並無製造危險,有車停低咗係你要應付得到嘅,屬於「平時」嘅情況

不如咁講啦,如果你覺得迴旋處入面條虛線應該點先用得啱?如果明明係虛線都唔可以收慢甚至停低等 cut,不如直接畫實線?
內圈車過左三點應該要Cut定外線出
不過都係結果論
如果你覺得係迴旋處停車都冇製造危險, 咁其實已經冇討論價值
唔怪得周圍都塞車, 迴旋處又成日有意外為左cut 線停定係馬路中心都可以講到自己冇問題
螺旋處外圈根本應該直接上雙白,只准左轉。

所有外圈直接左轉嘅唔使睇車可以直去,去其他位淨係出線入內圈果下要睇已經喺內圈車嘅車。
明知自己唔係第一個出口出
見到迴旋處圈入面有車你都要夾硬入圈
咁就衰9硬啦
應該好多考緊牌或者雪牌覆你
事實就係冇人會右線出第一個出口
依種情況只限於新手唔識揸先會出現
試過內圈出緊俾入緊圈26硬閘
打死都唔行內圈
你覺得佢衰9硬, 但係最後判佢贏左
唔理內圈車岩唔岩,條外圈友擺明又盲又弱智,唔係都唔會眼前有車照撞埋去,所以件事都係會發生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞