請問螺旋式迴旋處問題

491 回覆
2 Like 127 Dislike
喺6點位入咗之後 右線就係正線
你點劃都阻唔到啲正線閪喺9點位出
畫咗雙白之後,兩條線6入9出都唔會有誤會,撞到人哋嗰個一定要過雙白線
唔係左面第一個出口出就應該要入內圈
以前個啲寵壞晒啲外圍撚
將軍澳啲迴旋處成日都有戇鳩6點入3點出走外圈
行內圈仲要睇撚住佢地篤油 唔講以為鬥緊車要守Apex鬥快起油
6入12出行左線呢件事一開始就有問題,呢個係運豬自己犯錯,呢度有兩個原則係互相排斥

1. 正線大晒,cut 線要喺唔影響另一條行車線下進行,除非特殊情況應該沿線直行
2. 迴旋處內唔應該停車

佢又冇辦法劃到 6點右線入唔可能喺9點出

於卜是就變成左呢個post個情況,6右想要沿線出9,佢只要衝到入內圈就係正線,條線又容許佢出9點,你話佢錯又唔係,啱又唔係啱
相對地上面事主咁入左外線又想出12點,撞啱內線巿車,就會出現上面兩個原則排斥嘅情況,你去又撞人,停又俾後面撞,到最後只可以靠司機自己潛規則左線出9點,其他行右線,咁已經係變相廢左佢個設計意圖。 但香港揸車閪就個個都知,變成事主同另一部車同時違反潛規則搞到幾乎撞

根本個設計本身就係錯
就係你啲傻仔唔識又唔學又唔問
又要懶係叻咁 自己從根底觀念上錯
重要想走去飛人劍 依家飛劍唔成重話要快過人
係到誤人子弟 我勸你都係搭巴士啦

螺旋處呀 !
睇地線有幾難?
你個牌淘寶買返嚟?
佢又冇辦法劃到 6點右線入唔可能喺9點出

唔係劃唔到只係會好亂,好似英國roundabout咁,一係就冇地線guide住行,大家約定俗成
不如自己睇下法庭案例啦
法庭點判咪點用
你覺得法庭可信啲定你呢條9upper可信啲?
你連成個po講緊咩都未撚明就喺到廢up
誤會咗你,我喺指7點入12點出嘅情況下,雙白線就可以解決一直討論緊螺旋處嘅問題
你貼條英國youtube片有咩用?
呢到係香港,唔係英國
撞咗法庭判定youtube判?
車can片呢?
廢撚哂佢 好似石籬同奧海城嗰兩個咁用燈位就最好
由啲正線閪喺條正線到等紅燈啦
你所謂嘅雙白線係圖入面左手邊 呢款係直接廢咗條右線 入迴旋處嘅線位得一條
而家出問題嘅係你圖入面右手邊 如果有車由寶順路右線入迴旋處再用迴旋處內圈直接駛入唐明街 法律上係冇問題 而你點畫實線都唔會阻到佢咁行
坑口個迴旋處咪撞到政府都驚,加燈都唔想試,依家直改緊做十字路口
約定俗成行得通就唔需要規則,明顯就係行唔通

寧願佢好似某d迴旋處咁劃死佢左線只可以轉左,好過喺非繁忙時間毫無意義地拉高車流量,去到繁忙時間就因為需要更多人為判斷最後撞左塞死晒個路口,甚至倒塞去其他路段

本身車流量去到某個程度就已經唔啱用迴旋處啦
我係道屌哂全部廢柴
外圈唔打燈垃圾低智撚
咁多人唔識走出黎柒 唔怪得成日撞
留意下出螺旋處前嘅藍色指示牌 會有指示 第一個出口出係要左線
內線係一路畫到第二三個出口嘅

其實入面條地線係俾圈內車嘅睇
本身路牌又有寫 運輸處又有指引
唔明有咩好拗

仲要大把唔知有冇牌嘅喺度亂咁正負評
係咪第一下就話人冇牌/個牌點考翻黎 說服力會強啲
換成左內線架車係3點入咁又點?
有線就係要跟線玩,佢內圈就係去到路口分叉成繼續兜或者左轉出迴旋處
你外圈就係左轉 或者cut 內圈線直去 12點,一cut線你一定輸
個路牌係藍色牌,只係提示,冇強制性
成個迴旋個設計就係你自己睇路,撞左唔關我事

6左出12, 同6右出9,兩個都係合規矩,但兩個都係身痕,但條路個規劃又容許你身痕,只可以講撞左就抵死啦
樓上有人講,呢隻路牌已經冇再用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞