[劇透討論] 點睇Greta Gerwig新戲《芭比 Barbie》

566 回覆
181 Like 31 Dislike
互相敵視,係因為要迎合個制度
好似主角Ken最後都話自己其實係鍾意馬,而唔係佢背後嘅父權,佢最後認清自己嘅目標唔係做大男人,'
其他Ken 都話要做自己,而唔係俾個制度改變
套戲有一個設定係Ken 其實好愛Barbie
又或者係Ken 陷入一個illusion 係唔會有Ken ,唔會有Barbie ,只有Barbie and Ken,咁無論邊個先邊個後都一定會有鬥爭,因為Ken 分唔開佢就係佢,Barbie 就係Barbie
咁戲俾嘅冰釋前嫌方法係兩個人都認識到我就係我,而唔係服從某個order下嘅一對
Barbie 係醒悟到佢根本冇興趣同Ken 一齊,而一直忽略左佢,佢當Ken 係一個好朋友咁去重新珍惜對方
Ken就係認識到自己唔係Barbie 嘅附屬,唔再要對方look at me,有自由去認清楚自己

成為自由嘅人,就係個個方法
馬呢個意像幾好
父權嘅理解係關注馬上嘅男人
但Ken 應該係中意馬嘅自由
其實我覺得個founder未必有諗咁多
年代問題,果時就算有呢堆爭議都無而家咁白熱化
佢有一幕用duolingo 學spanish
好多人話佢說教
但有份入場都知好撚多細蚊仔
唔說教未必明講緊乜
聽到個音效笑出聲
唔係囉,我覺得KEN係追求愛情,想同BARBIE一齊
起碼入面啲gag同meme小朋友應該睇唔明
頭個半就講平權
後半部就講存在主義
最尾又想講其實做自己就算
咁多野想講又兩頭唔到岸搞到劇本薄弱其實主題係咩
Kendom個度又睇到令人尷尬反洗腦呢啲咁7嘅劇情都諗得出
唔係班演員出盡全力呢套根本overrated
不如你又講下有咩咁好睇值得吹捧呀
唔知以為你係Barbie打手
In the first place點解要改革
如果Barbieland要改革咁套戲就咪撚叫Barbie啦
Ken一出身就注定配襯Barbie嫁啦
想平反咪開套電影叫Ken囉
班ken跳得齊過mirror
認真睇唔出最後喺barbieland的barbie&ken同真人有咩分別 都有七情六慾 思考反省
覺得冇必要將barbie「昇華」到真人層次 其實咁樣強調咗barbieland始終係玩具同虛假
令到後半段一群角色的成長好似無足輕重

當然幾鐘意睇婦產科個收尾 但係話說回來 既然barbie同ken兩者都冇生殖器官
咁又點樣界定係Barbie定ken呢
細個玩Barbie真係唔係諗咁多呢啲野完美既身材、金髮碧眼、永遠著高踭鞋
https://youtu.be/cW8VLC9nnTo

睇完覺得呢首歌寫好好,Ruth同Barbie傾偈+生命中美好片段嘅montage,再配埋首歌,真係神來之筆

Think I forgot how to be happy
Something I’m not, but something I can be
Something I wait for
Something I’m made for
呢套戲太多現代社會議題想講
但大方向都係現代男女權主義同自我認同問題

最尾其實係做得幾好我覺得
Barbie們推翻左Ken政府之後
得Margot feel到件事唔係好對路
佢嗰刻真係想要既可能唔係Kendom / barbieworld
係一個大家都平等既wonderland
埋尾黑Ken話想R個政府位做但都只係可以做低下層
反映左其實BarbieWorld都仲係對Ken們唔平等
但better than before咁

同埋幾鍾意Margot一直強調自己係既定概念Barbie
去到後面再講返自我認同呢個議題個感受會大好多
點解冇LGBTQ
點解佢都有左個B邊個同佢搞
最後同Ruth傾計仲帶到母親女兒之間既bonding
好多人既價值觀都會被原生家庭影響
即使大個左想做決定都覺得要得到父母認同先去做
但Ruth就話 就算係自己個女 佢都無權無能力去控制/俾permission
而係喺原地俾個女睇返自己走到幾遠

連父母都唔可能dominate自己子女既時候
其他人又憑刁難 去judge相同/唔同性別/性向既人
唔係
虛擬世界係現實世界相反
串緊現實世界話平權
但權力核心中話事既仲係男人
一開始無生殖器就無呢堆野
原來官方有得賣
其實係講番女性,最基本係生理上係女性,先係女人
睇到一開波玩2001太空漫遊,班細路女掟bb公仔
我有諗過會唔會有父母觀眾屌暴力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞