[劇透討論] 點睇Greta Gerwig新戲《芭比 Barbie》

566 回覆
181 Like 31 Dislike
白左會話:
She’s pregnant by choice

片頭玩2001太空漫遊對腳
呢套戲都算係腳膠之福
由2001太空漫遊開始,用matrix作結
阿甘正傳長椅傾計、top gun打排球、綠野仙蹤出走、truman show、油脂鬥舞

暫時淨係認到呢啲,全部都係風靡一時嘅電影
幾乎係同類型嘅戲,同套戲嘅中心算係無縫接軌
唯一嬲鳩係拎教父嚟玩
啲笑位勁似千禧年代荷里活啲笑片 特別係will ferrell做開呢啲笑片,佢每次出場都勁鳩勁好笑
隔離卅幾頁,呢度得三頁
Anyway,好睇,視覺上好夢幻
不過劇情好鬆散,冇Little Women咁一氣呵成
一開波聽佢哋倒模式對話覺得有啲尷尬,但正正因為佢哋係玩具,佢哋嘅尷尬變得有說服力

現實世界同barbieland根本係一體兩面,互相對照
雖然冇直白咁講出嚟,班barbie揸旗嘅方式同will ferrell其實冇乜分別

Barbie同ken去現實世界就好似玩具出廠一樣,面對人類吸收知識養分
對話語氣仲好天真戇鳩,有種好似bb成長做人嘅階段

呢啲都體現編劇嘅睿智,仲有好多細節位可以斟酌
我覺得最驚喜係佢講ken,barbie and ken,唔係淨係barbie/ken
一見到佢就諗起the other guys
佢同劉思慕都好好笑,鳩到震
Ryan gosling同劉思慕場dance battle癡撚線,跳跳下大和解
今日已經冇海報
我覺得頂住barbie個牌子,去得未夠盡
自抽嗰啲我覺得算係咁,「barbie係法西斯」都俾講

反而性別意識先就住就住,停留係好安全潔淨嘅層面,Little Women個論述多樣有趣好多
教父個part笑撚到仆街
只可以話戲劇源自生活
如果去盡啲 將教父變成avengers應該會仲好笑
套戲其實係男同女角色調轉
串緊現實世界女權抹煞一路以嚟男人嘅功勞
我睇個場好似得我有笑
而家啲人係咪唔識Godfather?
套戲其實講緊好深既嘢

當社會要求女要點, 男又要點,其實大家都有壓力
好睇,有深度
套野都算幾大膽咁用女權戲黎包裝一套平權戲
但最後婆婆同barbie段對話太流於表面
拖低晒套戲既立意
好睇, 值得一睇
一直都覺得greta gerwig係而家少有的理性女性主義者, 由佢上兩部電影都睇得出
唔係個種女人大哂=女權的on9女性主義者
ken 係電影前半的遭遇正好諷刺個班on9女性主義者
以為女人話哂事=世界會更好
其實只係扭曲左女性主義的原義
其實女性主義的中心思想係想大家跳出現有男權框架
多一種可能性比大家選擇, 女人唔一定要淨係生仔留係屋企
而同時男人都可以軟弱(有一幕阿ken係到喊)
打破性別定型的固有思維先係女性主義一個最要的核心價值
諗深一層, 若果女人大哂=女權咁其實同父權社會有咩分別
都係扼殺左其他的可能性, 其實變相係另一種父權
估唔到華納會咁放手俾greta gerwig去導
因為中段其實唔係咁娛樂性, 但作為佢第一導商業片我覺得還可以
本身笑 Mansplaining 呢樣已經好好笑
直線抽擊極端女權同Woke風氣之餘,
更加respect嘅係,導演夠膽喺歐美呢個專sell夢想,sell成功的市場度同觀眾講:要appreciate人嘅平凡,喺平凡中去尋找自己和自我價值。
說教味好重…..
全部都係而家一線聲優
講緊啲大製作都最多可能只會有呢度嘅兩三個
咁樣出11個真係好癲
幾好睇 係第一輪呀媽說教有啲悶
但現實個個呀媽說教都係咁 好真實
哦,咁點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞