[劇透討論] 點睇Greta Gerwig新戲《芭比 Barbie》

566 回覆
181 Like 31 Dislike
但中國人好似唔興玩barbie?
佢地入場純粹係睇電影
可能電影公司諗住佢地無玩開都廢時宣傳

外國人入場睇barbie=香港人入場睇Digimon
美國右派不嬲同左膠一樣on9
唔係話打算拍Thomas火車咩
一個麻甩男入場
俾好多對疑似老母帶住自己個女一齊咁四面圍住
有啲仲好細以為嘈到仆晒街
點知全場觀眾意外地高質
啲芭比嘅造型好60年代,或者係因為個出產年代啦.其實成套戲都係講唔好畀社會同性別定型,唔好因為你係女人咁就要點樣,入場前冇諗到可以咁拍,預告我都冇睇過.btw 有冇人覺得個女主角好似anne hathaway?
原先版權仲喺sony,嗰陣係諗住搵anne hathaway做barbie
今日睇完 有冇熟barbie 既絲
想問下戲入面d 限量版/ 絕版 係咪真係炒到咁貴

佢敢拍uno我敢睇
睇完Barbie
首先想畀個擁抱畀Alen先
行一轉反斗城千淨係間夢幻屋已經要2千
Alan 其實同女主角差唔多
都係覺醒性公仔, 唔想受限於被賦予既身份
想成為 "自己"

o係故事未開始, 佢已經係有自己既想法,
o係一班唔識自我思考存在價值既村民中, 佢逼住要跟於大圍做法
就算Barbieland 俾父權思考感染左, 佢依然係保持清醒o個個
等待機會逃到現實世界

佢既心智由一開始已經係最成熟
無論係父權上台定係女權復辟, 村民不斷受新觀念啟蒙
唯獨佢係冇需要受呢D 社會活動既洗禮,
佢對生存所反思既層次一早已經係女主角Barbie結局o個時既層次

只係女主角Barbie有主角光環, 女主角有既待遇佢一D都冇
最後Barbie有得去現實世界, Alan應該都係想走走唔到
我直頭覺得呢套嘢講存在主義講得幾明顯下
都幾撚正
睇落膠膠地
但原來有D意思
其實我覺得alan係代表父權下嘅男受害者

weird babie好明顯係非主流嘅人,一開始已經俾人話佢痴線,個頭就punk style
alan就係the odd guy ,可能係gay/nerdy之類,入唔到父權金字塔玩

不過其實成套戲最唔現實就係得一個weird barbie
如果跟現實應該有超過三分一barbie係weird
如果跟現實應該有超過三分一barbie係weird(俾細路玩到變weird)
估唔到可以咁寫芭比令套戲有意外驚喜
觀眾帶住刻板入去更大得著
呢個唔係好明
Bolígrafo 鄧鄧鄧
人類有文明開始到左膠化墜落就係用緊red pill果套
抽水?女權自己串自己?
女權就係寄生蟲有權
Barbie 喺real world 巴士站同嗰個阿婆講 「你好靚」
係邊個嚟?
呢套片嘅服裝設計
修正:Ann Roth
荷里活知名服裝設計,導演特登邀請佢嚟客串,唔係barbie 嘅服裝美術
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞