[劇透討論] 點睇Greta Gerwig新戲《芭比 Barbie》

566 回覆
181 Like 31 Dislike
覺得有妙麗嗰套little women 好悶係咪可以skip 呢套?
依套易入口好多
8成時間都係到講鳩野
冇鳩個2成係說教同Ken
一開頭都話母權同父權都同樣產生性別不平等

只係物化嘅對象唔同左

而且當權力唔均等 男女都可以被壓迫

例如barbieland 嘅 Alan 同 現實嘅 Eric

最後都話做阿媽 女強人定普通人其實無所謂

最緊要有選擇 要有得揀 唔好俾主流價值觀定義自己

要自己去諗下想做一個點樣嘅人
will ferrell 從來無令我失望
Anchorman 笑到仆街
maggot robbie 講日文
勁多鬼佬著到成身粉紅色入去睇
咁「Hi Barbie」咪要配成「Konnichiwa Barbie」水蛇春咁長
唔少仲係麻甩雄赳赳鬼佬
加埋段蒙太奇,好有種阿媽寫俾仔女一封信嘅感覺
太過溫和同老生常談?
好鍾意ladybird,但對little woman冇感

今次票房口碑雙收嘅話,相信gerwig拎到大支票拍佢想拍嘅大片
(知佢就開narnia)
唔溫和喎,有真係睇開性別議題嘅會睇到佢錐落啲極端主義(極端女權、Red pill傻鳩)度錐得勁到肉
未至於
更多嘅係講無論男女,都係面對緊相同嘅困境
係啦,中間牙Ken帶著啲Red pill返去解放Barbie land 一定係正義之師啦
洗唔洗粉紅色衫入場
男人哭吧哭吧哭吧 不是罪
唯一可以挑剔既係太多說教, 畫公仔畫出腸
如果可以好似truman show 咁純粹講個故事出黎
等觀眾自己諗
可能套戲會仲powerful 啲
佢講得好好有個位係
啲細路玩barbie就係成隻腳插落架車度
同埋飲水食野都係食空氣
佢模擬到啲細路點玩 勁正
其實唔會,Greta Gerwig 從來唔係一個好特別feminist 嘅filmmaker, 佢幾套戲(Francis Ha, Lady Bird 同Little Women )探討嘅都係女性嘅成長故事,一個女性由girlhood transition 到womanhood 嘅體驗
failed Hollywood screenwriter Ben Shapiro
我都唔太喜歡畫公仔畫出腸
但如果小朋友睇完都明(或者嘗試去理解講緊乜)
其實都係好事,唔洗俾啲極端撚洗腦
溫和到用投票黎推翻父權
岩岩睇完 垃圾到癲
希望無人會再比人呃入場
屌你老母班ken跳戇鳩舞果到
講撚左句粗口
愛德華聲既Barbie
Google咩料

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞