[劇透討論] 點睇Greta Gerwig新戲《芭比 Barbie》

566 回覆
181 Like 31 Dislike
呢個時代一味hardsell反而令人反感
但有批判嘲諷討論有noise會引起人注意甚至追捧
呢個時代係反派都可以好受歡迎
唔係非黑即白,黑之中都會有可取地方

果個平凡喊 barbie搞到我都想買
God father d黑幫家族+復仇一般人都幾難體會wo
純粹係想串d男人識少少扮代表je
同埋照計好多barbie比人遺棄左
尤其學校妹都話5歲之後唔玩
同埋現實d睇而家好少細路女玩barbie
反而link番去大人因為唔開心懷念過去
搵番barbie出黎玩係有d意思

Btw而家lego friends 系列好似都打殘左barbie
不過套戲重點唔響度
Anne 做一定勁好j
人妻都ok
澤城美雪 坂本真綾 已經係神台級(早20年前已有作品)
早見沙織都係現役一線,都配過好多動畫女主
5歲前會玩都夠
好似賣bb衫咁就係做果轉生意
margot冇ig架?

全部都fan page黎
之前有,follow過佢
之後唔知做咩剷咗
唔同意,唔駛畫出腸,我覺得呢度剛剛好
呼應barbie去現實世界第一次嘅連結同感受,去到段蒙太奇閃回續格生命嘅bonding,平靜而有力量

阿婆唔止係叫barbie feel it,呢句說話同時亦都係對觀眾講
之後barbie版權去到華納,本身定咗gal gadot,點知撞檔期
再之後轉到去margot robbie製作公司手上,就變到今日出街咁
串到女拳一棟都冇
#ReleaseTheAllenCut
終於睇咗 幾鍾意套戲

鍾意佢唔係單純扭轉兩性立場然後諷刺下就算 而係將父權社會下嘅現象分俾Barbie同Ken 不論喺Barbieland定係現實世界
Eg.
Barbie: 要保持女性應有嘅模樣同時擁有類似男性喺父權社會嘅(性)權力
Ken: 學識masculinity但又係Barbie嘅附屬品
就係呢種化學作用做就成一種笑父權得嚟又有笑極端女權嘅感覺 將兩性議題整得勁易入口

然後提出好老套又好實在嘅做自己嚟解答 分幾次咁宣揚everyone is unique and good嘅諗法 最尾一播"What Was I Made For?"真係忍唔住
https://corporate.mattel.com/brand-portfolio
你不如睇下mattel 下面果堆野
根本成個小朋友階段, 男既女既都一定有買過佢既野
好撚好睇好彩冇理世俗目光我自己入場睇
歌好聽,故仔有意義,笑位又多

好想二刷
叫啲女仔扮蠢俾人manslpaning嗰part又係好真實
父權社會無形中都要啲女人扮蠢/正係蠢畀機會男人展示男性特質

佢話ken唔係再擁有啲咩嗰個位睇到眼濕濕
好鍾意女主喊,個老母安慰佢個段
反映晒現今社會女性生活困難之處

戲院8成都係女人
但呢套戲其實男人都應該入場
有啲男人入場係為咗令啲女仔覺得佢都係反mansplaining
Barbie係第一套令我入戲院睇兩次嘅戲
作為男人,其實更加要入場,了解父權社會對男性同女性嘅壓迫
D歌好撚好聽
調返轉ken喊嗰度都係
karen講得好啱
男性喺父權體制下都好多壓迫

Btw有啲人覺得套戲係好表面咁點出啲問題
但冇好深入探討成因

而家易入口啲對傳遞訊息好有幫助
起碼有啲人原本諗住睇爆谷片
一幕搞笑一幕有信息 梅花間竹咁樣
可能對佢哋都有啲啟發
Kingsley Ben-Adir
我覺得探討到呢個level 夠
始終娛樂爆谷片,唔使太深入探討說教
https://www.youtube.com/watch?v=-JldCPu2Ff4

"What Was I Made For?" Lollapalooza Chicago 2023 FIRST LIVE Perfomance
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞