[劇透討論] 點睇Greta Gerwig新戲《芭比 Barbie》

566 回覆
181 Like 31 Dislike
all size sold out
係外國睇真係好撚癲
平時睇開間戲院大部分戲都係一兩成入座率
呢套全日full house仲要勁多人着曬粉紅衫入場
Gynaecologist 唔同 obstetrician
好似話而家票房已經7.5億美金
連登又成功燈
margot robbie: i will make u a billion movie
大聲笑咗出嚟
套戲根本就係故意拍得咁極端,Barbie一開始就當Ken冇到,Ken爭取返自己權益,之後Barbie完全唔知自己有問題最後解決方法竟然係成班女人趕番啲男人走,唔知佢係專登咁樣拍串宜家啲女權定係真心覺得女權就係要咁做,現實喺香港我唔覺得女性權益真係有問題,呢套戲直頭係鼓勵兩性衝突,不過可能美國人睇到又有唔同感想

成套戲說教多過做戲,不過畫面做得係幾好睇,如果想入去睇做定心理準備要好快咁睇字幕
呢個位又係好奇怪,男女興趣唔同有咪問題,男人追求女性分享自己中意事物比女性比套戲講到好似好有問題咁,男女相處就係大家互相遷就分享,女仔唔鍾意冇興趣可以出聲同分享返自己興趣比反個男仔,如果好似套戲入面咁樣講其實兩性問題永遠都唔會解決
IRS another movie
同朋友2刷咗今日早場
我估最尾白幕講的野會唔會係真係Mattel founder的心聲
今年萬聖節準備通街Barbie同Ken
佢咪模仿緊現實女性權利發展囉,佢最後都話開始有第一位法官(雖然係下級法院)
現實咪又係女人一開始冇投票權等等嘅權利,係經過時間變遷先慢慢有權。擺明呢件事就係影射緊現實世界,講緊凡事極端都唔好
去到最尾都有話男性開始有返權利就好似現實世界咁
你係咪睇漏咗一啲部份?
加上唔通即刻有平權咩?現實都要慢慢嚟
你仲要講香港做例子,呢套都唔係港產片
一諗起Ryan 起入面做ken個鳩樣就想笑
問題係對終一部說教味道咁重的電影佢表達出嚟嘅解決方法係完全錯晒呢
咁除咗逐步逐步改革之外,乜嘢先係啱嘅方法請指教
趕晒啲男人走,用方法令到成班男人唔去投票,再俾返一個小小嘅官位比Ken係正確方法?點解唔係做一個環境係大家男女共融呢?套戲入面我完全睇唔到有大家冰釋前嫌的表達,咁樣都唔係鼓吹男女鬥爭?
都話佢最尾有講Barbie世界開始逐步發展男權,
旁白有講㗎:現在Ken們開始有了他們的權利,並且逐漸發展,就像現實世界一樣

你係咪睇漏咗
睇咗

如果係趕Ken走,就直情逐出Barbieland啦
佢都去咗真人世界啦
由Barbieland變Kenland
Mojo dojo Casa house
好洗腦
你先係誤解緊我嘅意思wow
我係講緊唔係嗰啲法律上嘅問題咁表面,係男女相處問題,到最後都係互相敵視唔係互相了解
最尾個個都話I am me 嗰個位咪有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞