[劇透討論] 點睇Greta Gerwig新戲《芭比 Barbie》

566 回覆
181 Like 31 Dislike
最好我估錯
樂見呢套上十億
你訓咗20分鍾左右。但成套戲各段落講既野好分明,有60%線時數係無推進主線OR哲學。膠嗰啲部分無劇情,劇情部分無乜膠。實際講經得50分鍾左右。

所以你係足足MISS 咗50%主題劇情。我都覺得拍得好令人眼訓,唔係因為悶既眼訓,好好睇。而係佢轟太多喜戲對白同畫面變化,個腦好攰,但真係講經既時候個腦唔夠體力。

例如Barbie 入現實世界前啲畫面好花,喺現實世界被人拉嗰段又cut得好快。連續大笑咗10分連燒晒我個腦既enegry,然後竟然由o靚妹用最快既語速同最簡潔既句子講barbie 既社會狀況。睇完依個序己經好攰。

而個formula 玩足三次,老母同wired barbie 講speech 前又渣車又係喪出笑料,然後勁認真一分鍾。ken鬥舞10分鍾搞完笑又直入戲玉嗰一分鍾。
你第二次可以揀時間訓,套戲有4個戲玉,都係一分鍾獨白精華嚟

第一個係 barbie 被警局拉咗兩次後去學校,見到學生妹後既對話,係社會背景
第二個係 人類母女見wired barbie 後既speech,都係社會背景
第三個係 ken鬥舞10分鍾後自彈自唱,段歌劇歌詞係電影中心思想
第四個係 回複barbieland 後見到創辦人,係中心思想part 2

其他我諗有90分鍾時間係theme park 體驗,而依啲theme part 體驗到你最攰既時候再出最用腦既對白(每次只係1分鍾左右),勁易眼訓。我目測依四個戲玉就係好平均分做每30分鍾一個
‘Barbie’ Scores Best-Ever Monday for Warner Bros. With $26 Million, Overtaking ‘The Dark Knight’

Cls
唔知有冇機會破埋哈利波特嘅記錄
Dc蝕左咁多錢 終於有得袋返少少
其實女權講左百幾年,白熱化果陣你老豆都未出世啦

早期講女性墮胎權、投票權
然後講性別崗位分工必然性
再之後就係女性經驗如何被男性世界忽略
身體自主、性別氣質等

當然 founder 係未必有諗咁多
戲入面都有大量對 Mattel 自嘲
物化女性、性化女體(有個大波版)
話係 Mattel 企圖洗底亦可

但無論如何,最後借 founder 把口講出黎嘅訊息
先係女權主義嘅核心精神
每個人要有條件在世界上做自己
無論男女都唔應該受父權制度宰制
而唔係男女互相敵視批鬥

又再但,套戲絕對唔係某 D 傻鳩所講
專登醜化女權寸 woke 撚
下個月blue beetle 又蝕番哂出去
多謝你

我都好有印象
個女學校講嘅現今社會批判/現象 極快但勁中

同埋我一開始睇諗起West world Dolores

同埋欣賞Margot Robbie嘅所有自抽
e.g. 享受開女權 遇到困難就瞓覺

Woke >>> I’m me嗰度
其實勁中我人生哲學
所以開心呢套戲推廣呢種思想

但同west world嘅機械人woke相比
都係覺得劇情好浮
有啲人只會睇到自己想睇嘅嘢
華納神操作

為咗hbo、天能同路蘭反面。
dc每12個月炒一個導演,留低嗰啲又要焗cut內容
barbie 冷手執幫煎堆反而可能係10年最佳操作,而最佳操作原來係無為而治

本身無為而治可能可以被動10億票房
唔算完全無為而治
就係同老撚反面先追住佢黎打
畀佢屎忽撞棍barbenheimer兩邊一齊贏多啲
講緊創作過程無為而治
bb成個製作團隊都話自己踩緊界,最後製作團隊仍然全權話事。
但dc嗰堆全部被cut 既都唔係踩界野,只係班高層覺得自己對主流觀眾了解多啲而9 cut。

joker 又係由得製作團隊踩中國條界,踩精神病條界。踩到有歐洲影展同10億。
認得幾個sex education主角
Lm
其實淨睇電影同dc部門先覺得華納又鳩又唔掂

今年電視劇有艾美獎攞、遊戲又大賣霍格華茲、仲有公園同影城越開越多

年尾望埋沙丘2、水行俠2同旺卡,可能電影都有得賺返上去

今年應該賺多過Paramount
barbenheimer係一齊夾爆MI
tom cruise 應該冇諗過會變成咁
水行俠2冇機賺㗎啦 好似最近先第三次重剪+架空左溫子仁
唔理前因後果啦 DCEU依家真係負資產咁濟
Tom Cruise成日話想救電影業
見到呢兩套票房爆到咁都老懷安慰啦
佢揀錯期啦
唔肯定佢定檔個陣知唔知oppenheimer定咗721
早多半個月上可能好啲食多水
而家兩個禮拜就已經要讓晒imax場出黎
老老柒柒
如果MI定檔時要有神人先可以預計到
出現Barbiheimer meme圖
連帶效應兩套一齊大爆
Barbie有機會上10億

MI單抽oppenheimer
一文一武唔同戲路都可能仲頂到下
1對2 難搞
早兩個禮拜有福伯
再早啲有Pixar
根本由五月尾黑人魚開始,啲戲碼勁到癲,入戲院都入咗4-5次,完咗barbenheimer後就靜幾個月,mi7應該9-10月檔會好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞