[劇透討論] 點睇Greta Gerwig新戲《芭比 Barbie》

566 回覆
181 Like 31 Dislike
呢 D 位略嫌太多對白
女性處境唔係角色做出黎
係直接讀個道理出黎
鄭立又黎料
今日同第二條女睇第三次
而家先發覺呢套戲字幕劇透嘅問題好嚴重
好多時個主角未講完句嘢,字幕已經出咗
不嬲套套戲都係咁~ 都未計中英文句子結構唔同
比起性別定型,父權女權,我覺得呢套戲係講緊我哋自己俾自己嘅枷鎖;究竟「我」係一個點樣嘅存在?究竟「我」係咪應該要表現到所謂男/女性嘅特質?究竟「我」係邊個?

只要你足夠了解自己,就唔會理解唔到人
用呢套戲去針對女權好撚on9
套戲完全唔係想表達呢件事
咪再散播仇恨
佢係特別嚴重,有啲感動/笑位主角未講出嚟,字幕已經出咗
大方向都係要做反思
套野無屌任何一派
只係展現左個情況會係點
就係講緊 啲人用套戲去針對 唔係套戲本身
點解有肥婆Barbie 但係無肥仔Ken ?

由細到大都以為Ken 同Barbie 一對
原來Barbie 唔愛Ken (親口承認)
男人淨係值得做兵

老母同個女 零秒和好 又係無解釋
終於睇左
香港都唔弱
上映日排片比想像中少,幾乎冇大場
之後週末大執,入場人次keep住每日至少10k
今個年度派拉蒙已經至少排錯三套大片,同上年做法完全相反
最佳例子係改編電影龍與地下城,有質素有驚喜,搞到冇得大收完全係排片有誤
可能當初預計9-10月仲罷緊工
想講亞洲4大票倉之一中國計錯數
同期多競爭對手,大陸仔宣傳少+排片少,完全靠口碑反彈
(事先聲明,我鍾意flash)如果當日佢哋將閃電俠筆宣傳掟落barbie度,而家當地票房應該仲和味
今年似間間大廠表演鬥蝕得多
不過黎緊專心等旺卡
對亞洲市場真係計錯晒,擺勁多心機去韓國,又首映又好多採訪,結果票房都幾差。大陸冇乜宣傳,一開始得0.幾排片,反而靠口碑5日破億,一早擺多少少心機係大陸市場票房仲勁
韓國男性主義最極端,點會喺韓國宣傳咁得意
當地片商搵佢笨
華納年尾有3套大作有機會延期
希望芭比海默嘅成功,令派拉蒙發行killers of the flower moon識執生
韓國救唔到 個邊似男女權互屌得太勁
韓國仔同大陸仔睇完同未睇套戲都勁嬲
齊齊上評分網刷一分
激嬲左班女
大陸女開始叫返女人支持Barbie去睇
韓國女就嫌女權部分太溫和冇後續
不過最近Ryan Gosling 同 BTS 有少少互動
但我估都係救唔返居多
其實我地都係alan
邊一面拎到權力主權 我地都係冇著數
旺卡呢類啱哂聖誕嘅戲都延期?
近一兩年,荷里活已經少咗好多去大陸做宣傳
反而去日韓澳洲呢啲仲係好落力
(本身應該會去埋日本,但因為罷工取消左 mi7都係咁)

韓國同日本嘅電影巿場都好難捉摸
Barbie呢類戲,對韓國男性觀眾主導嘅消費巿場當然狗也不屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞